Президентські вибори-2004: старт "чорного PR"

П'ятниця, 14 лютого 2003, 20:31
Президентська кампанія-2004 поступово починається на всіх флангах. Тепер це не просто внутрішньомізковий процес у головах фаворитів, які корегують свої дії з далеким днем голосування. В хід ідуть технології, характерні для активної пропагандистської війни. В п'ятницю вперше заявлено про пряме застосування "чорного PR" по відношенню до основних гравців.

"Наша Україна" оголосила про спробу підриву репутації блоку та Віктора Ющенка, а також партнерства між опозиційними силами. У шести областях Західної України поширювалися самозвані листа від імені Ющенка. Прес-служба відразу кваліфікувала їх як "фальшивку" та "черговий зразок брудних технологій, які застосовують проти "Нашої України" аморальні опоненти".

Лист витримано у мовному стилі Ющенка. В зовнішньому оформленні було використано логотип блоку та фото Ющенка. Листівки поширювалися у різний спосіб – і в поштові скриньки, і по факсу, і по E-mail.

До УП потрапив зразок цієї листівки. Річ цікава з кількох причин. По-перше, це чисто передвиборча технологія – роздача поліграфії від імені опонента. По-друге, сам зміст. Текст водночас намагаються зробити і максимально автентичним, і безглуздим.

Текст листівок подано як відкритий лист Ющенка до виборців. У ньому начебто лідер "Нашої України" пояснює свої відносини з Тимошенко.

 
 
_____________________________________________________________
"Я завжди поважав Юлію Володимирівну як досвідченого фахівця у своїй галузі. Я ніколи не відкидав той незаперечний факт, що всі реальні успіхи мого уряду – цілком і повністю є заслугою віце-прем'єра Юлії Тимошенко".

Складно сказати, на що тут розрахунок. Якщо електорат, який отримає листівку, хоч трохи послуговується логікою, він відразу, ще з цього речення має відчути фальш. Адже хай би яким Ющенко не був благородним, але ж він людина нормальна. Цими ж словами він просто бере й знищує всі свої заслуги як прем'єра, віддаючи лаври своїй заступниці. А успіхи уряду були і є головним козирем політика Ющенка.

Далі вже віддає манією величі.

"Цілком очевидно, що мені, визнаному Символу і Надії Нації, було б просто непристойно самому порпатися в брудних "розбірках" наших доморощених олігархів. До того ж, це було б і не зовсім безпечно. А Тимошенко рвалася в бій".

Потім псевдо-Ющенко говорить лексикою пацанів-рекетирів. Він пояснює, чому треба було звільнити Тимошенко.

"Після того, як уся брудна робота була зроблена, пані Тимошенко повністю вичерпала свою корисність. Ба більше - вона сама стала серйозною проблемою…

Фактично, на останньому етапі свого перебування на посаді віце-прем'єра, замість скромної та тихої господарської роботи вона займалася створенням свого політичного іміджу. Заради збереження надії на довгі роки роботи свого уряду, який я вважав урядом національної консолідації, Тимошенко мала залишити свою посаду. Як кажуть у народі, - "Мавра зробила своє діло, мавра повинна піти..."


На цих словах "мавра зробила своє діло" від реготу починає боліти черево. І ще… Який народ мав на увазі автор цією агітки. Англійців?

Псевдо-Ющенко також відкинув "наклеп", що він здав Тимошенко "під тиском президента Леоніда Даниловича Кучми". Ні, це було його рішення!

А далі стає ще цікавіше… Ну от ви уявіть. У людей, прихильників та опонентів Ющенка, склався певний його образ. Хваліть Ющенка або сваріть, але ж із головою він дружить. Це, здається, не викликає ні в кого сумнівів. Тому ну зовсім не зрозуміло, хто має вірити у слова, начебто з вуст Ющенка, про те, що місце Тимошенко… у тюрмі:

"Будь-хто, кому насправді дорога наша Україна, будь-хто, для кого ідеї Національного Відродження - світлий ідеал, а не пустий звук! - будь-хто змушений буде визнати, що для нашої боротьби Юлія Тимошенко приносила набагато більше користі, перебуваючи в ув'язненні у Лук'янівському ізоляторі".

Потім псевдо-Ющенко наїжджає на Тимошенко з приводу її умов висунення єдиного кандидата від опозиції:

"Чого варта одна тільки недавня заява найближчого соратника Тимошенко пана Турчинова про умови, на яких їх партія "можливо" підтримає на президентських виборах єдиного кандидата від демократичних сил! Я сприймаю такі вимоги як відвертий політичний шантаж. Діяльність Тимошенко вносить сум'яття й хаос у свідомість наших спільних прибічників. Сам факт її існування може завадити мені стати Президентом!

Фактично вже зараз у націонал-демократичному русі пані Юлія стала тим, чим багато років для комуністів і соціалістів була "товариш" Наталія Вітренко - "троянським конем"! Я не сумніваюся в щирості Тимошенко, в її особистій чесності, однак від цього пов'язані з нею проблеми не стають меншими. У Національного Відродження може бути лише один лідер, і кожний, хто опиняється у мене на дорозі, свідомо чи несвідомо стає знаряддям наших ворогів".


 
 
_____________________________________________________
Далі псевдо-Ющенко називає простий вихід із ситуації:

"Зрештою, не так вже важливо, вкрала чи ні Юлія Тимошенко ті сотні мільйонів доларів, які інкримінує їй Генеральна прокуратура (будемо відверті - усі ми не без гріха). Важливо те, що повернувшись у Лук'янівський ізолятор, Тимошенко перестане бути проблемою, і навпаки, - стане частиною рішення".

В кінці цього геніального витвору невідомих пропагандистів псевдо-Ющенко стверджує, що за нове подання Генпрокуратури проти Тимошенко "члени нашої фракції голосуватимуть, як підкаже кому совість".

Якщо після прочитання робити якийсь висновок про зміст цієї листівки, то найвлучніше назвати це просто "маячнею".

Однак текст написано, надруковано і навіть поширено. І про авторів провокації можна лише здогадуватися. Найцікавіше ж, що, розглядаючи із різних ракурсів цей текст, розумієш, що він вигідний всім трьом згаданим учасникам історії: самому Ющенку, Тимошенко і владі.

Можливо, хтось сприйме все викладене за чисту монету. І візьме, на рахунок "три", розчарується в Ющенку. Тобто теоретично розробити цю листівку могли б і провладні, які бачать знищення Ющенка завданням №1.

Але хто може повірити в настільки відверто-фальшивий текст? Сумнівно, що на нього купиться навіть "забите" галицьке село. Слід звернути увагу, де поширювалися ці листівки – на Західній Україні, де рейтингу Ющенка нічого не загрожує. І те, що він втратить, не впаде у "скарбничку" провладного кандидата. А, за законом "сполучених посудин", опиниться у… правильно, Тимошенко.

Написане у "відкритому листі" вигідно Тимошенко і з іншої причини. Щоб довести, що все неправда, Ющенко доведеться вчиняти прямо протилежно до викладеного у листівці. Наприклад, ніяких "вільних голосувань" при знятті імунітету Тимошенко (хоча навряд чи "Наша Україна" і без провокацій підтримала б подання Піскуна).

Або ще момент – з гарантіями прем'єрства для Тимошенко при президенті Ющенку. Тема ду-у-же пекуча для лідера БЮТ. У листівці написано, що поведінка Турчинова – "шантаж"? І щоб довести фальшивість, тепер, в реальному житті, Ющенко має демонструвати готовність до компромісів. Тобто без вини винуватий Ющенко наперед програмується у своїх діях.

Але неправда, що ця листівка абсолютно невигідна і "Нашій Україні". З огляду на безглуздий текст, Ющенко може наводити його як чергові підступи влади у боротьбі з єдиним лідером опозиціонерів-демократів. Якщо "мочать", значить – бояться. Крім того, як зазначалося вище, все, що втрачає в рейтингу Тимошенко, опиняється у Ющенка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування