У Києві були затримані, а потім звільнені, вороги Хусейна

Субота, 15 лютого 2003, 16:05
У суботу в Києві затримані 19 учасників несанкціонованої акції, які мали намір виступити на підтримку початку воєнних дій в Іраку, повідомили Інтерфакс-Україна у центрі громадських зв'язків МВС України.

Як повідомили агентству в ЦГЗ київської міліції, близько 11.00 суботи увагу міліції привернула група молодих людей, що рухалися по Андріївському спуску убік центра міста з плакатами "Так – війні в Іраку".

Співробітники правоохоронних органів зупинили молодих людей і при поверхневому огляді знайшли у них ціпки довжиною близько 50 см і близько 5 см у діаметрі, один кінець яких був пофарбований у червоний колір. Частина учасників акції була затримана для з'ясування обставин і зараз перебуває у Подільському райуправлінні міліції, 22 ціпки вилучені.

Молоді люди пояснили, що вони є членами товариства православних християн "Братерство", документи на реєстрацію якого, за їхніми словами, уже передані в Міністерство юстиції, а ціпки є імітацією свіч. Вони мали намір взяти участь у київському "Марші миру", щоб висловити свою підтримку США у війні з Іраком і заявити, що "Хусейна потрібно знищити".

Учасники акції показали складений від руки "нібито запит" до Київської міськадміністрації на проведення акції, однак на ній не було ніяких печаток.

За словами представника ЦГЗ, після з'ясування обставин молоді люди, швидше за все, будуть відпущені. Однак якщо з'ясується, що хто-небудь з них при затримці чинив опір співробітникам правоохоронних органів, то вони можуть бути піддані адміністративному покаранню за рішенням суду.

Як повідомив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна член організації Андрій Балог, представники "Братерства" мали намір взяти участь в акції "Марш миру" з гаслами на підтримку війни в Іраку.

За його словами, взяти участь в акції мали намір близько 100 членів організації, однак, коли вони йшли по Андріївському спуску, близько 20 з них затримала міліція під приводом перевірки документів. Балог заявив, що під час затримки співробітники правоохоронних органів застосовували фізичну силу.

Балог стверджує, що в його організації був офіційний дозвіл на проведення акції. За його словами, члени "Братерства" йшли по вулиці мирно і навіть зверталися до міліції з проханням захистити їх у випадку можливих агресивних нападок виступаючих проти війни в Іраку членів лівих партій. У руках в учасників акції, сказав він, була наочна агітація - плакати "Так - війні в Іраку", "Слава Ісусу Христу", а також предмети, що імітують "свічі за безневинно вбитих".

Після затримки ряду членів "Братерства" інші члени організації розійшлися й в акції участі не приймали, повідомив Балог.

***

Як стало відомо в неділю зранку, всі члени "Братерства", затримані міліцією, напередодні пізно ввечері були відпущені на волю.

Як повідомив представник "Братерства" Андрій Балог, усього була затримана 21 особа, у тому числі 3 дівчини. Усі вони скаржаться на образи і "хамське поводження" міліціонерів, сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News