Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розвідка боєм з табору Кучми?

Понеділок, 17 лютого 2003, 10:01
Саме так Олександр Єльяшкевич оцінив статтю Марії Місьо "Чи постане Леонід Кучма перед американським судом?" у "Дзеркалі тижня".

На думку колишнього депутата, який перебуває у США, оточення Кучми є надзвичайно занепокоєним у зв'язку з невідворотністю судових позовів у США від Олександра Єльяшкевича, Мирослави Гонгадзе із залученням у якості речових доказів записів Миколи Мельниченка та його особистими свідченнями у суді.

З проханням прокоментувати цю статтю у "Дзеркалі тижня", УП зв'язалося з Єльяшкевичем. Він іще торік отримав політичний притулок від урядових установ США на підставі його свідчень щодо особистої причетності президента Леоніда Кучми до переслідувань і здійснення фізичної розправи над опальним депутатом, унаслідок чого він зазнав тілесних ушкоджень.

Єльяшкевич заявив, що з табору Кучми постійно надходять різного роду провокації. Це своєрідна "розвідка боєм" по відношенню до Єльяшкевича, Мирослави Гонгадзе, Миколи Мельниченка з метою виманювання інформації про судові позови проти Кучми, які зараз перебувають у стадії активної підготовки. З огляду на складність процедури й необхідність наведення переконливих свідчень у суді, підготовка позовів вимагає значних зусиль і кропіткої праці, та, насамперед суворого дотримання нерозголошення справи.

Єльяшкевич запевнив, що будь-які подробиці судового позову не будуть оприлюднюватися аж до самого судочинства, щоб не дати нагоди Кучмі здійснювати запобіжні кроки. Одним з таких кроків Єльяшкевич вважає веремію навколо прийняття у ВР законопроекту про надання імунітету від судових позовів президентові тоді, коли той залишить посаду.

Колишнього депутата непокоїть позиція Віктора Ющенка та "Нашої України" стосовно цього законопроекту і він застерігає народних депутатів від непродуманих дій. На думку Єльяшкевича, якщо буде таки досягнено компромісу між опозицією та заплямованою злочинними діями владою на користь Кучми, це загальмує процес майбутнього демократичного розвитку України.

Єльяшкевич торкнувся і питання про показовий суд у його справі, який було проведено в Україні: "Суд відбувся без мене, без проведення експертиз. Потерпілий узагалі не був їм потрібен. Однак, вирок того суду є. Людина, яку засудили за напад на мене, можливо взагалі непричетна до моєї справи. Це начебто якийсь хуліган, який переплутав мене зі своїм "собутильником". І мене дуже турбує доля цієї людини."

Єльяшкевич вважає, що стаття Місьо має замовний характер і мала на меті спровокувати громадську дискусію. У ході такої відкритої дискусії оточення Кучми сподівається отримати необхідні їм "розвіддані" - подробиці про судові позови в США.

Він додав, що назагал слушний заклик Місьо до "суду громадської думки" висловлений нею стосовно Мельниченка наприкінці статті, вже відбувся в Європі й США, однак засуд винесено у протилежний бік - проти самого Кучми і його лакуз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...