Поки Україною не цікавляться в ЄС

Понеділок, 17 лютого 2003, 10:24
Відносини між Україною і Європейським Союзом можуть стати більш тісними, якщо Київ проведе ряд політичних і економічних реформ, вважають експерти, що вивчали перспективи співробітництва Україна-ЄС після розширення Євросоюзу у 2004 році.

Дослідження провели 4 політологи з польського Фонду Стефана Баторія, українського Центру миру, конверсії і зовнішньої політики, брюссельського Центру європейських політичних досліджень і Центру досліджень Росії і Східної Європи у Бірмінгемському університеті, повідомляє "Німецька хвиля".

Як відзначив український співавтор дослідження Олександр Сушко, експерти прийшли до висновку, що зараз Україна не користується великою увагою Брюсселя. На їхню думку, країні варто поліпшити ситуацію в ЗМІ, судовій системі, забезпечити проведення чесних і вільних виборів і краще захищати права людини.

Експерти не виключають скасування візового режиму між Україною і ЄС у майбутньому, підкреслюючи, що для цього українській владі необхідно зміцнити границі, вести боротьбу з нелегальною міграцією і злочинністю.

На думку дослідників, ЄС може створити спільні військові підрозділи між країнами-членами й Україною, за зразком "Укрполбата".

Крім того, аналітики зазначають необхідність розширення співробітництва між західно-українськими регіонами і прикордонними областями Польщі, а також важливість вкладення європейських інвестицій у Західну Україну, і особливо в регіон Карпат.

У понеділок висновки експертів будуть представлені в Центрі європейських політичних досліджень у Брюсселі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування