Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чому російські політологи так сильно люблять Януковича?

Понеділок, 17 лютого 2003, 13:22
Останнім часом російські політологи всі частіше задумуються над тим, хто прийде після Кучми. До чого б це? Чи відчувають раптовий відхід "найкращого друга російського народу" в Україні?

Але цікаво не це. Цікаво те, з якою наполегливістю усі вони повторюють, який чудовий, білий і пухнастий Віктор Янукович. Як він там усім у Москві подобається і який перспективний.

Кремлеві, здається, дуже любо мати у сусідній країні президента-рецидивіста.

Друга популярна теза російських політологів – Ющенко Москві не підходить, занадто вже його люблять на Заході.

Усе це дуже схоже на організовану кампанію. І, швидше за все, не варто звертати особливої уваги на вже звичну критику Ющенка з вуст московських політтехнологів. Головна мета тут – зробити з Януковича "пробну кулю" і в далекій перспективі "завалити" кандидата, який так "підходить по всіх параметрах".

І чесно кажучи, можливо це віддає манією переслідування, однак так і проситься ще одне припущення. За всім цим проглядається головний канцлер (від слова канцелярія) Віктор Медведчук. Закинути "пробну кулю", подивитися на реакцію, доповісти "папі" і в будь-якому випадку виявитися у виграші. Ющенко черговий раз "обпльований", оцінка шансів Януковича стала більш очевидною. Одним ударом – і стільки мух!

Наведемо, власне, висловлювання російських політологів. Над ексклюзивами попрацювало російське агентство Інтерфакс.

Директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков називає Януковича "найкращим для Росії кандидатом на майбутніх виборах президента України". "Він найоптимальніший для нас і в цьому сенсі практично безальтернативний", - заявив політолог.

При цьому Марков, який, як відзначає Інтерфакс, близький до кремлівських структур, зауважив, що Янукович представляє проросійськи орієнтований Донбас і, крім того, є "росіянином за духом і характером". На його думку, Янукович є одним із фаворитів передвиборчої гонки в Україні.

Інший близький до Кремля політолог, директор Центру політичної кон'юнктури Валерій Федоров вказав на те, що Янукович як представник проросійського регіону України - Донбасу, не буде прийнятий з оплесками на Заході, який уже "поставив на Ющенка".

Зверніть увагу, як Януковича намагаються протиставити Ющенкові. Невже вважають, що всю увагу Ющенка таким чином можна переключити з Медведчука на Януковича?

"Це додатковий стимул до того, щоб сприймати Януковича як політика, здатного забезпечити лояльне й дружнє відношення до Росії після відходу Леоніда Кучми", продовжує Федоров.

Іншим плюсом Януковича Федоров назвав те, що "він є сильним керівником, який здатний за певних умов об'єднати країну і перебороти глибинний розкол в українській політичній культурі на західняків і східняків".

А ось що політологи кажуть про Ющенка. Марков негативно відгукнувся про іншого кандидата у президенти, екс-прем'єра Віктора Ющенка, відзначивши, що він знаходиться під впливом антиросійських кіл.

На думку Федорова, проблема Ющенка "у досить серйозній орієнтації на США і якийсь хибно витлумачений європеїзм, тобто уявлення про те, що ринкові реформи в Україні і її інтеграція з Росією важко поєднувані".

Тим часом керівник Центру політичних технологій Ігор Бунін не виключає для Москви можливості поставити на Ющенка, якщо не з'явиться консолідованого кандидата від т.зв. президентської більшості в Україні.

"На даний момент Росія ставить на діючого президента України і готова разом з Леонідом Кучмою брати участь у пошуках його спадкоємця. Ми готові підтримати як Януковича, так і нинішнього голову президентської адміністрації Віктора Медведчука, і голову національного банку України Сергія Тігіпка, і секретаря Ради безпеки Євгена Марчука", обмовився Бунін.

Що стосується спікера Верховної Ради Володимира Литвина, то він, на думку Буніна, занадто близький до Кучми, щоб стати консолідованим кандидатом.

"Москва готова чекати, коли з'явиться такий кандидат, здатний до того ж конкурувати і з Ющенком, і з популярним лідером Компартії України Петром Симоненком, але поки що жоден з перерахованих політиків на цю конкуренцію не здатний", вважає Бунін.

Аргументація політологів практично не міняється з часів візиту Ющенка до Москви й приїзду до Києва Володимира Путіна. Але, з огляду на те, що політики, яких цитували, належать до прокремлівських, можна розцінювати їхні одкровення як ясний сигнал із Кремля. Правда, поки що складно однозначно зрозуміти, де був сформульований цей сигнал – у Москві чи в Києві.

Тим часом, згідно з останнім соцопитуванням Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова, Ющенко залишається фаворитом гонки, причому вже протягом більш ніж двох років.

Якби вибори відбулися наступного тижня, він переміг би з результатом 23,5%. За ним ідуть лідер Компартії Петро Симоненко з 11,5% голосів і лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко з 7,7%.

За кандидатуру лідера СДПУ(О), голову президентської адміністрації Віктора Медведчука проголосували б 6% українців.

А от Янукович поки може розраховувати тільки на 5,6% учасників опитування. Соціологи, щоправда, відзначають, що рівень його підтримки росте в середньому на 1,1% щомісяця.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: