Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Агентство УНІАН знову потерпає від цензури Банкової

Вівторок, 18 лютого 2003, 14:04
Верховна Рада України направила запит до Генеральної прокуратури у зв`язку із поширенням неправдивої інформації щодо змісту виступу народного депутата України Романа Зварича на цьогорічному пленарному засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи.

За відповідний запит Зварича проголосувало 98 народних депутатів із 437, зареєстрованих у залі.

Йдеться про інформацію агентства УНІАН, в якій стверджується нібито Зварич у виступі на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи закликав США розпочати військову операцію проти Іраку.

Як повідомив сам Роман Зварич журналістам, у своєму запиті він просить Генпрокуратуру перевірити наявну в нього інформацію про те, що джерело неправдивої інформації походить з адміністрації президента. Депутат пояснив, що такі припущення зроблені ним після спроб з'ясувати, яким чином ця інформація потрапила на стрічку новин агентства УНІАН.

У зверненні до Піскуна народний депутат нагадує, що "відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

Від Генпрокуратури Зварич також вимагає "ретельно з'ясувати обставини справи" та "встановити особу, що дала незаконну вказівку поширити неправдиву інформацію про народного депутата України". Цю особу також слід "притягнути до кримінальної відповідальності за порушення статті 19 Конституції України та вчинення злочину, передбаченого статтею 365 Кримінального кодексу України".

4 лютого Зварич на прес-конференції у ВР вимагав пояснень від журналіста УНІАН, який висвітлював сесію ПАРЄ, про джерело появи цієї неправдивої інформації на стрічці агентства. Журналіст заявив про свою непричетність та непричетність інших кореспондентів агентства до цієї інформації. Журналіст назвав прізвище особи, яка подала цю інформацію - ця особа не була присутньою на сесії ПАРЄ, раніше її ім'я деякі ЗМІ пов'язували з АП.

Як пояснив Зварич, він вирішив відреагувати і перевірити, чи причетна адміністрація президента до цього, оскільки у разі підтвердження причетні посадові особи підпадають під дію ст.356 Кримінального кодексу України (перевищення службових повноважень), повідомляє УНІАН.

Нагадаємо, що 31 січня в УНІАН була оприлюднена інформація з посиланням на Постійне представництво України при Раді Європи. У ній стверджується, що член фракції "Наша Україна" Роман Зварич у виступі на засіданні ПАРЄ 30 січня нібито закликав США розпочати військову операцію проти Іраку. Як цитував депутата УНІАН, він нібито заявив, що війна завжди є ризиком, "однак її не можна виключати як дієвий засіб, хоч, врешті-решт, критичний підхід повинен бути застосований з найбільшою мірою обережності".

Також Зварич нібито запропонував внести в Резолюцію ПАРЄ поправку, згідно з якою "Асамблея вважатиме Ірак порушником зобов'язань перед Об'єднаними націями", і закликав не чекати відповідного рішення Ради Безпеки ООН для початку військової операції проти Іраку.

P.S. Як стало відомо УП, сфальсифікував інформацію керівник агентства Василь Юричко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
Усі новини...