Коли і як подати позов у справі Гонгадзе вирішує сама Гонгадзе

Середа, 19 лютого 2003, 10:48
Останнім часом відкрилося друге дихання дискусії навколо питання притягнення до судової відповідальності Леоніда Кучми. Цього тижня на тему "Чи постане Леонід Кучма перед американським судом?", підняту Марією Місьо, вже висловлювалися Микола Мельниченко та Олександр Єльяшкевич

У Лондоні, де Мельниченко мав зустріч із британськими журналістами, колишній майор Держохорони зробив кілька заяв. І зокрема про те, що Олександр Єльяшкевич, за "активної допомоги" Мельниченка вирішив розпочати процес у США "проти осіб, які підозрюються у вбивствах і в замовленні убивств".

"На жаль, на сьогодні у розгляді судової справи за фактом зникнення та вбивства Георгія Ґонґадзе несподівано виникла проблема", зазначив Мельниченко. "Це пов'язано з початком судового процесу у США. Зокрема, активний учасник блоку "Наша Україна" не виконує прохання Мирослави та Лесі Гонгадзе, а також рішення тимчасової слідчої комісії. Але будучи у Вашингтоні лідер цього блоку Віктор Ющенко пообіцяв Мирославі Гонгадзе, що у найближчий час він особисто вирішить цю проблему.

Тобто, перепоною для початку процесу залишається все той же Олександр Жир, який і досі не віддає магнітофон і електронний чіп, на якому було записано голоси українського керівництва про Гонгадзе.

Сама ж Мирослава вважає такі висловлювання Мельниченка "некоректними". На прохання УП, Мирослава так прокоментувала свою думку. "Щодо планів судового позову в США, то це проблема, як я вже говорила раніше, не тільки технічна, але й юридична. Я вважаю некоректним твердження майора Мельниченка про те, що основна проблема позову полягає тільки в тому, що Олександр Жир не віддає записи. Існує ще ряд юридичних тонкощів, через вирішення яких питання часу подання позову залишається невизначеним".

Мирослава зауважила, що і Мельниченко, і Жир є "важливими свідками", які "володіють речовими доказами у справі вбивства Георгія. Без їхньої співпраці важко буде розраховувати на успіх у цій справі", сказала Мирослава, і наголосила, що "питання форми й часу позову" буде вирішувати "самостійно".

Дружина загиблого журналіста також зазначила, що не знала про візит Олександра Жира до США (згідно з даними УП, Жир був в Америці і давав інтерв'ю "П'ятому Елементу"). Проте Мирослава зазначила, що з Жиром вони "були колегами" і тому, "якщо у справі з передачею оригіналів записів і записуючих пристроїв він має якісь застереження, то він міг би їх висловити". "Для мене особисто важливо, - зазначила Мирослава, - щоб докази були збережені та юридично оформлені для того, щоб їх можна було використовувати у подальших процесах".

Вона також повідомила, що перебуває у "процесі підготовки різних юридичних позовів". "І це не стосується лише позовів проти людей, які підозрюються у викраденні та вбивстві Георгія, я маю на увазі Леоніда Кучму та його оточення - Володимира Литвина, Юрія Кравченка і Леоніда Деркача. Також є позов у Європейському суді з прав людини з приводу недолугого розслідування Генеральної прокуратури і безпосередньо пана Потебенька".

Мирослава наголосила, що "питання часу, коли позов [проти Кучми] буде поданий у США, не вирішене; і я не думаю, що це буде вирішено достатньо швидко".

Щодо підтримки Ющенка та методів його впливу на Олександра Жира, то вона підтвердила, що мала розмову з Ющенком. "Я розмовляла з Віктором Андрійовичем про різні проблеми, цієї теми ми також торкнулися. Але я б не стверджувала, що вирішення цієї проблеми залежить від Віктора Ющенка. Її вирішення залежить перш за все від Миколи Мельниченка й Олександра Жира".

Дружина загиблого журналіста Георгія Гонгадзе також зазначила, що не відкидає версії, згідно з якою до викрадення та вбивства її чоловіка причетні так звані "орли Кравченка", тобто самі ж правоохоронці.

"Можу сказати одне: саме міліції Георгій остерігався перед його викраденням і вбивством. Ми обговорювали з ним цю проблему, в результаті чого він зробив звернення до Прокуратури тоді влітку про стеження за ним і вказав номерні знаки машини. Ці факти мали бути перевірені у ході слідства, але чи сталось це ми не знаємо, бо не маємо доступу до матеріалів справи", зазначила Мирослава.

"Єдине від чого я б хотіла застерегти, це щоб не сталось так, що тільки виконавців буде покарано, а замовники, - тобто Кучма, Литвин, Кравченко - уникнуть відповідальності. Боюся також, щоб із "орлами" не сталось те саме, що з Вередюком, Малєвим чи водієм "КамАЗа", який стикнувся з машиною Чорновола".

А тим часом майор Мельниченко в інтерв'ю найбільшій польськомовній газеті США "Nowy Dziennik" зазначив, що відповідь на запитання про те, чия була ініціатива вбивства Гонгадзе – "оточення Кучми, чи безпосередніх виконавців - дуже важлива". "У Верховній Раді України вже знають імена функціонерів, котрі стежили за Гонгадзе і могли би більше на цю тему розповісти", сказав Мельниченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування