Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко: депутати знають, хто стежив за Гонгадзе

Середа, 19 лютого 2003, 12:22
У Верховній Раді України вже знають "імена функціонерів, котрі стежили за Гонгадзе". Про це колишній майор Державної охорони Микола Мельниченко заявив в інтерв'ю найбільшій польськомовній газеті США "Nowy Dziennik".

Мельниченко також зазначив, що у парламенті "могли би більше розповісти" на тему причетності правоохоронних органів до викрадення та вбивства Георгія Гонгадзе.

Мельниченко також висловив думку, що справа Гонгадзе "безумовно, мусить бути доведена до кінця. Суд повинен відбутися, а винних треба покарати. Справа викрадення та вбивства Георгія Гонгадзе повинна посадити Кучму, Кравченка, Литвина та Деркача на лаву підсудних".

Пояснюючи, чому Кучма так ненавидів Гонгадзе, Мельниченко зазначив: "Він боявся тієї правди, яку Гонгадзе писав (між іншим про фальшування результатів президентських виборів у 1999 році). Гонгадзе був сіллю в оці Кучми. Звіряче його вбивство руками правоохоронців мало на меті залякати незалежних журналістів, а передусім - демократичну опозицію".

У розмові з журналістом Мельниченко ще раз наголосив на тому, що "Кучма дозволив" продати "Кольчуги" до Іраку. "Я стверджую, що Кучма дозволив це зробити. То було у 2000 році", заявив колишній майор.

"Наведу факти, - зазначив Мельниченко. - У листопаді 2000 року над Іраком збили американський літак, який, за даними американських експертів, міг бути вистежений і збитий лише з допомогою системи "Кольчуга".

"Якби "Кольчугу" не продали Іракові, не було б потреби позбуватися Малєва, аргументував свою думку Мельниченко. - Подивімося на результати праці американсько-британської комісії, відрядженої в Україну для вивчення ймовірності продажу радарної системи, а також для отримання технічних параметрів системи, аби знати як від неї захиститися. Комісія повернулася з нічим. Є також банківські свідоцтва, які дають можливість простежити рух грошей від покупця до постачальника. Продаж був, є рахунки, котрі це підтверджують. Комісії, до речі, не дозволили зустрітися з колишнім керівником СБУ Деркачем, який за дорученням Кучми займався питаннями продажу "Кольчуги".

На питання про те, чому Мельниченко вирішив записувати Кучму, колишній охоронець президента відповів так: "Я постановив собі документувати, у формі фонозапису, розмови президента України та людей з його оточення, коли п'ять років тому переконався, що він порушує Конституцію України та кримінальний кодекс. Відтак він - злочинець, народ мусить про це знати".

Він також зізнався, що боявся провалитися. "Зрозуміло, що боявся, утім як досвідчений і добре вишколений для виконання небезпечних завдань офіцер, умів справлятися зі страхом. Хоч розумів, звісно, що провал може коштувати мені життя".

Мельниченко також підтвердив, що робив записи не тільки у кабінеті президента, а у багатьох місцях, зокрема "в сауні та в інших приміщеннях президентської резиденції". "Мені вдалося задокументувати величезну кількість інформації. Зокрема вона стосується переслідування діячів політичної опозиції, розкрадання національного багатства, різноманітних інтересів та зв'язків зі злочинним світом (між іншим з відомим мафіозі Семеном Могилевичем)".

На питання "Чим Ви займаєтеся в Америці?" колишній майор держохорони відповів: "Допомагаю будувати демократію в Україні". "Вважаю своє перебування у США тимчасовим, вірю, що колись зможу повернутися на батьківщину", зазначив він.

Мельниченко також повідомив, що наразі пише другу книгу за мотивами своїх записів, "яка буде ще цікавішою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування