Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парламентарії вимагають від силовиков дотримання прав депутатів

Середа, 19 лютого 2003, 12:51
Дві третини українських парламентаріїв вважають, що їхні права, передбачені законом про статус народного депутата, порушуються.

Про це свідчать інформаційні матеріали, підготовлені до закритого засідання Верховної Ради з питання про виконання посадовими особами і працівниками правоохоронних органів вимог Конституції України і закону про статус народного депутата щодо забезпечення умов для виконання депутатами своїх повноважень, яке відбувається у середу за закритими дверима парламенту.

Як зазначається у матеріалах, соціологічне дослідження, проведене серед народних депутатів під час підготовки до закритого засідання, показало, що 67,7% парламентаріїв вважає, що їхні права, передбачені законом про статус народного депутата, порушуються.

Зокрема, на думку депутатів, у 48,4% випадків порушується їхнє право на місці вимагати негайного припинення порушення прав, свободи і інтересів людини і громадянина, у 42,1% випадків - право на одержання інформації з питань, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у 31,8% випадків - право на невідкладний прийом з питань депутатської діяльності.

Відповідно до дослідження, у 27% випадків порушується право депутатів на безперешкодне відвідування органу державної влади. При цьому 34% опитаних парламентаріїв вважають, що такі порушення відбуваються часто, 36,4% - час від часу, і тільки 13,2% відзначили, що такі випадки є рідкими.

Парламентарії відзначають, що ініціаторами порушень їхніх прав найчастіше є керівний склад правоохоронних органів різного рівня. Так, найчастіше права народних депутатів порушуються з боку працівників органів МВС і прокуратури, найменше - з боку співробітників СБУ. Переважна кількість порушень відзначена в Києві.

Як зазначається в інформаційних матеріалах, якщо порушення прав народного депутата призводить до конфлікту, представники правоохоронних органів у більшості випадків поводяться, на думку парламентаріїв, нетактовно, хоча випадки грубого поводження відзначили тільки 13% опитаних депутатів. На їхню думку, у конфліктних ситуаціях найчастіше поводяться грубо старші офіцери, рядовий і сержантський склад, а молодші офіцери поводяться більш виховано.

Результати опитування щодо виконання посадовими особами і працівниками правоохоронних органів вимог закону про забезпечення умов для виконання повноважень народними депутатами в цілому показали незадовільну оцінку, відзначається в матеріалах. Навіть серед тих, хто вважає, що правоохоронні органи в цілому забезпечують умови для виконання парламентаріями своїх повноважень, 60% відзначили порушення своїх прав з боку правоохоронців.

Незадовільну роботу правоохоронних органів в окремих регіонах, на яку вказали народні депутати, також підтверджують і громадяни, у скаргах, що надходять до парламенту. Крім того, за даними апарату Верховної Ради, більше третини депутатських запитів були спрямовані депутатами саме до правоохоронних органів, з них 2/3 - до Генеральної прокуратури.

У цілому з початку роботи нинішнього скликання парламенту, із травня 2002 року, депутати склали 331 запит, у тому числі протягом другої сесії - з вересня 2002 року - 271. Запити за цей період адресувалися президенту України (2), голові Верховної Ради (4), Кабінету Міністрів (136), керівникам міністерств і відомств (91), у тому числі МВС (19), СБУ (11), Генпрокуратурі (89), місцевим органам влади і управління (9).

На закритому засіданні в середу, крім народних депутатів, зокрема, присутні голова Служби безпеки Володимир Радченко, міністр внутрішніх справ Юрій Смірнов, голова Державної податкової адміністрації Юрій Кравченко, міністр фінансів, перший віце-прем'єр Микола Азаров, прем'єр-міністр Віктор Янукович.

Очікується виступ з доповідями Радченка і Смірнова.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: