СОЦІАЛІСТИ НЕ ВИКЛЮЧАЮТЬ, ЩО МОРОЗ БУДЕ БАЛОТУВАТИСЯ В ПРЕЗИДЕНТИ, але готові до широких компромісів

Середа, 19 лютого 2003, 13:29
Відставка президента Кучми є для Соцпартії "принциповою тактичною задачею", однак політична реформа в країні для соціалістів сьогодні є більш пріоритетною, заявляє один із лідерів СПУ, народний депутат Йосип Вінський.

"Ми готові були б навіть змиритися з нинішньою участю Леоніда Кучми при іншій системі влади", - заявив депутат в інтерв'ю газеті "День".

Як відзначив депутат, для СПУ не важливо, кому належатиме пальма першості у перетворенні України на парламентсько-президентську республіку.

"Нам важливий процес та його результат — парламентсько-президентська республіка в автентичному розумінні цього слова. Ми готові підтримати будь-кого, кому з нами по дорозі. Якщо президентський варіант реформи справді буде спрямований на перетворення України на парламентсько-президентську республіку, я більш ніж переконаний, що ми знайдемо повне порозуміння", - сказав Вінський.

Він додав, що "для СПУ, на відміну від інших сил, серед яких i деякі опозиційні, принципово важливим є те, щоб вибори пройшли на новій політичній основі — після внесення змін до Конституції та виборчого законодавства в напрямку перетворення України на парламентсько-президентську республіку з пропорційною виборчою системою".

Він також заявив, що "від того, яка на той момент система влади буде сформована", залежить позиція СПУ на майбутніх президентських виборах.

Вінський підкреслив, що соціалісти не заперечують, що Олександр Мороз може знову балотуватися на майбутніх виборах. "Жодного разу наша партія не говорила, що наш кандидат не буде балотуватися. Але ми говоримо про інше. Питання в тому, як ми домовимося на момент голосування. Ми готові на широкі компроміси. Не відкидаючи, що цим компромісом може бути й представник нашої партії".

При цьому Вінський вважає, що у випадку створення коаліції, "повинна бути угода з підписами й печатками відповідних політичних сил".

"Наголошую — саме політичні сили мають домовлятися, а не якісь двоє чи троє чоловіка між собою. Там, в угоді, має бути визначена форма відповідальності, і в рамках тієї системи влади, яка буде сформована, ми повинні домовитися, що якщо "А" — президент, "В" стає прем'єром, "С" — головою Верховної Ради, "Є" — головою Нацбанку тощо", заявив Вінський.

Однак він відмовився конкретизувати побажання СПУ, додавши при цьому, що думка Турчинова про готовність Юлії Тимошенко підтримати Віктора Ющенка за умови, якщо їй буде обіцяна посада прем'єра була висловлена "під тиском журналістів, і він каявся та вибачався перед нами, партнерами по опозиції, за цей вчинок. "Я вважаю, що з його боку це була справді необдумана заява".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...