Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

20 + 20 = 24, або нариси з політичної арифметики

Четвер, 20 лютого 2003, 10:04
Виступаючи 17 лютого в Берліні, Юлія Тимошенко заявила: право-лівій опозиційній коаліції (БЮТи, КПУ та СПУ) симпатизують 40% українських виборців. Смію припустити: ця цифра є наразі не результатом ретельного соціологічного дослідження, а, скоріше, наслідком простого додавання показників популярності трьох названих вище сил (чи їхніх лідерів).

Але ж політична арифметика - наука, де результат додавання двох цифр може вийти найнесподіваніший. Скажімо, за блок двох партій, кожна з яких нарізно могла б претендувати на 20% голосів, можуть проголосувати не 40%, а лишень 24%... Для цього потрібно тільки, щоб партії були достатньо "різновекторними", зорієнтованими на різні електоральні поля.

Так, тижні за два до президентських виборів-1999 респондентам-симпатикам "Канівської четвірки" було поставлено запитання: якщо ваш кандидат зніме свою кандидатуру й закличе голосувати за іншого, чи прислухаєтеся ви до його заклику? Лише 56% прибічників Марчука заявили, що готові будуть підтримати Мороза (решта визнали, що проголосують за "державника" Кучму), і всього 31% прихильників Мороза виявили готовність проголосувати за Марчука (решта схилялися до того, щоб підтримати лівих Симоненка чи Вітренко)...

Звичайно, зараз на дворі вже не 1999 рік, і минулі події вже багато чого й багато чому навчили. У таборі правоцентристів Мороз давно вже сприймається як "майже свій". Але повірити в одностайне голосування всіх членів правої УРП "Собор" і лівої КПУ - однаково неможливо. То ж, скоріш за все, електорат "трійки" у названій вище конфігурації буде все ж ближчий не до заявлених 40%, а до 20%, які все ще складають тверду електоральну базу комуністів.

Наголошу - опозиція не може відкидати ідею узгодженого кандидата, бо розпочата масова кампанія дискредитації Ющенка переконує: владний табір усе ще має великі ресурси. Але їй, опозиції варто пошукати таких конфігурацій, які дадуть вищий результат додавання окремих складників.

Звичайно, більш-менш безболісно складаються голоси прибічників Ющенка і Тимошенко (тому, очевидно саме на стосунки цієї пари було скеровано перший масштабний удар невідомих-відомих політтехнологів).

Спільно вони можуть забезпечити сьогодні оті майже 40% - але для перемоги в першому турі цього замало. А, з огляду на оприлюднені нещодавно зізнання колишніх "орлів" з МВС, у проміжку між двома турами з узгодженим кандидатом "центроправиці" може статися що завгодно.

Очевидно, єдиною фігурою, яка здатна сьогодні допомогти цьому кандидатові перемогти з першого туру, є Мороз. Його приєднання до широкої коаліції не відлякає вже прихильників націонал-демократів. І, хоч сам він при цьому може втратити декого з ортодоксально-лівих прибічників, але це, скоріш за все, компенсується певним "ефектом мультиплікації", залученням частини хистких "протестних" ліво-зорієнтованих голосів (у тому числі навіть декого з традиційних виборців КПУ). І тому перемога кандидата "трійки" у форматі "Наша Україна" - БЮТи - СПУ цілком реальна вже в першому турі.

Особливо якщо КПУ таки відмовиться від висунення свого офіційного кандидата, й самовисуванець Леонід Грач (його участь у виборах здається вже неминучою) гратиме не так на лівому, як на проросійському полі.

Напевно, в узгодженого кандидата "НУ", БЮТи та СПУ можуть виявитися вагомі аргументи для того, щоб переконати Симоненка відмовитися від участі у змаганні. Комуністи мають декілька потужних (і досить респектабельних) постатей для будь-яких структур влади, мають чітко окреслені ділові інтереси, а самостійному проходженню партії Симоненка до парламенту на наступних виборах нічого не загрожує.

Інша річ - соціалісти. Сьогодні вони тримаються переважно на авторитеті свого лідера, і, втративши частину традиційно лівого електорату, ще не компенсували цих втрат у центрі. Відтак у середовищі СПУ зріє тривога: чи не призведе відмова Мороза від самостійної участі в президентських виборах до катастрофи партії на виборах парламентських?

За таких умов єдиною чіткою гарантією для СПУ могло б стати не так крісло спікера персонально для Мороза, як чітка домовленість: коаліція "Наша Україна" - БЮТи - СПУ збережеться і на майбутніх парламентських виборах (і проіснує принаймні до завершення реформи системи влади), а соціалісти отримають у списках майбутньої коаліції справедливу квоту.

Звичайно, після президентських виборів ця коаліція (у випадку перемоги) зазнає суттєвого переформування. Частина її суб'єктів творитиме єдину партію національно-демократичного спрямування (початок процесові покладено відомим зверненням Костенка та Матвієнка, підписаним 22 січня цього року; причому в якості суб'єктів об'єднавчого процесу можуть виступити не лише УНП та УРП "Собор", але й НРУ, ПРП та ВО "Батьківщина"). Частина ж (і серед них СПУ) - так і лишиться у "вільному плаванні".

Проте прогнозувати ці трансформації - очевидно зарано. Адже владний табір докладає всіх зусиль, аби жодне об'єднання опозиції напередодні виборів так і не відбулося. І, якщо йому це вдасться, тоді після чергових програних виборів опозиція однак змушена буде єднатися - але в іншому форматі, і за суттєво інших умов.

Максим Стріха, керівник наукових програм Інституту відкритої політики, член партії "Собор"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
22:15
У Чернівцях вперше в Україні поховають 16 військових у братській могилі
Усі новини...