Від іракських "Кольчуг" Кучму відмиє Путін?

Четвер, 20 лютого 2003, 10:20
23 лютого у Москві відбудеться зустріч голів країн Співдружності Незалежних Держав, зокрема, президента України Леоніда Кучми, Білорусії Олександра Лукашенка, Казахстану Нурсултана Назарбаєва, а також Таджикистану Емомалі Рахмонова.

Про це, з посиланням на "компетентні джерела" повідомляє російська "Независимая газета". За даними газети, "ініціював незаплановану зустріч з президентами п'яти країн СНД у Москві 23 лютого" президент Росії Володимир Путін. Нагадаємо, що раніше була запланована зустріч тільки трьох президентів - Кучми, Путіна і Лукашенка.

Як повідомляє "Независимая газета", "експерти губляться у здогадах, навіщо знадобилося російському президенту організовувати такий "повзучий саміт" СНД. Адже з моменту останньої зустрічі президентів у Києві не минуло ще й місяця".

"Екстреність зустрічі президентів країн СНД, і завіса таємничості, яка її оточує, свідчать, що Путін збирається обговорити з колегами по Співдружності справи невідкладні і надто важливі", вважають автори матеріалу.

У той же час, на думку експертів "НГ", проблемою, яка буде обговорюватися, буде поляризація європейського ставлення, що "має місце щодо іракської проблеми. Найвірогідніше, Путін збирається закликати президентів країн Співдружності підтримати російську позицію з іракського питання. Адже саме спільний ворог може стати кращим об'єднавчим чинником, чим і має намір скористатися російський президент для зміцнення російського впливу у СНД", пише видання.

"Незалежна газета" також наводить думки експертів з цього питання. Зокрема, про те, що причиною зустрічі президентів є "ситуація транзиту нафти і газу в Європу". "Події в Іраку набувають безповоротної динаміки, і у зв'язку з цим потрібна якась координована політика країн СНД. Тому що через Україну і Білорусію нафта транспортується, у Казахстані - добувається і т.д.", цитує експерта газета.

З іншого боку "вибухонебезпечна" ситуація навколо Іраку стала мотивом для зустрічі через численні підозри у несанкціонованій продажі зброї Білорусією й Україною Іраку. "Ось-ось почнеться силова операція, яка серед іншого може виявити небажані для Росії докази зв'язків Мінська з режимом Саддама", відзначає "НГ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування