Імідж Кучми зіпсований для Вашингтону без вороття - політолог

Четвер, 20 лютого 2003, 14:33
Останні кроки американців щодо України продиктовані щонайменше двома факторами, вважає політолог з Університету Торонто, що у Канаді, Тарас Кузьо.

"По-перше, Америка опинилася у деякій ізоляції у світі через свою позицію щодо Іраку і шукає союзників усюди, де вона може їх знайти. І по-друге, ці кроки відображають погляди деяких політиків у Вашингтоні, які вважають, що стосунки з Україною через "кольчужний скандал" та фіаско на саміті НАТО зіпсувалися настільки, що їх потрібно виправляти", заявив Кузьо Радіо Свобода.

"У Вашингтоні, як і раніше вважають, що прізвище Кучми покрито анафемою, і орієнтуються, скоріше, на стосунки з Україною пост-кучмівських часів, але разом із тим, у вашингтонській адміністрації відчувають, що погіршення стосунків з Америкою підштовхнуло Україну занадто близько до Росії", – говорить політолог з Канади.

Однак він вважає, що навіть необхідність участі президента у процедурі затвердження рішення щодо протихімічного батальйону не означає, що він стає "персоною ґрата" для вашингтонської адміністрації.

"Це неможливо. Незважаючи на бажання покращити стосунки з Україною, особа президента Леоніда Кучми є й буде повністю дискредитованою на Заході. І цей імідж уже ніщо не зможе змінити", заявив політолог.

Кузьо підкреслює, що навіть за цих умов "США не розглядають Україну лише крізь призму президента". "Вони дивляться на неї з широкої перспективи. І це було очевидно, коли нещодавно у Вашингтоні перебували дві українські делегації. Одна була урядова, її очолював міністр економіки Валерій Хорошковський, і відразу після нього до американської столиці прибув Віктор Ющенко. І рівень, на якому приймали був незрівнянно вищий, ніж той, на якому приймали Хорошковського", – зауважує Тарас Кузьо.

На його думку, перспектива українсько-американських стосунків, що намітилася зараз може бути цілком доброю, але відносини між Києвом і Вашингтоном не повернуться до того стану "медового місяця", як було за президента Клінтона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування