Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З 50 тисяч опозиціонерів, намети на Банковій ставили тільки 87 чоловік

П'ятниця, 21 лютого 2003, 10:35
Розслідування у справі про блокування транспортних комунікацій біля адміністрації президента України 16 вересня 2002 року встановило особи 87 чоловік, які безпосередньо блокували дорогу, встановивши намети.

Про це заявив заступник держсекретаря Міністерства внутрішніх справ, начальник Головного слідчого управління МВС Петро Коляда, повідомили агентству Інтерфакс-Україна у центрі громадських зв'язків міністерства у четвер.

Всього слідство встановило 778 чоловік, які знаходилися у місцях проведення акцій. З них допитані 533 людини, 216 з яких підтвердили свою участь.

"Слідством встановлено, що із загального числа допитаних 35 пішли на це (участь в акції) тільки заради отримання матеріальної винагороди, яку виплатили їм організатори, а не з політичних мотивів", - відзначив Коляда.

Заступник держсекретаря також повідомив, що з 64 найбільш активних учасників акції, які знаходилися у наметовому містечку і були затримані у ніч на 17 вересня, 8 знаходяться на обліку у лікарів-психіатрів, а 6 - раніше були судимі.

"Однак на сьогодні встановлена лише незначна кількість осіб, які блокували адміністрацію президента шляхом спорудження наметового містечка. Як видно з матеріалів справи, на проїжджій частині було встановлено більше 120 наметів, у кожному з яких знаходилося по декілька чоловік. Під час ліквідації містечка всі, окрім затриманих, з місця події зникли. Тепер кожний з них може розглядатися як потенційний підозрюваний щодо фактів участі в акції з вогнепальною зброєю і бойовими запасами у руках", - розповів Коляда.

З його слів, для встановлення всіх осіб, які брали участь в акції, слідство буде тривати.

Коляда повідомив, що для з'ясування всіх обставин вересневих подій було складене окреме доручення для слідчих, які вели допит передбачуваних учасників акції. У цьому дорученні вказані ряд питань, які обов'язково необхідно поставити.

Заступник державного секретаря зазначив, що це доручення "незаконним шляхом" потрапило до народного депутата Георгія Крючкова (фракція Компартії), який з цього приводу направив депутатський запит. Депутат вважає, що міліція порушує закон при розслідуванні справи про блокування транспортних комунікацій.

Коляда у свою чергу відкинув ці обвинувачення, підкресливши, що всі питання, вказані в окремому дорученні, обгрунтовані і законні.

Як повідомлялося, 16 вересня минулого року у рамках акції опозиції "Повстань, Україно!" біля будівлі адміністрації президента було встановлено наметове містечко, яке вночі зруйнувала міліція. Співробітники міліції таким чином виконували рішення місцевого суду Києва, що заборонив проведення масових акцій у столиці. Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом блокування транспортних комунікацій і передала на розслідування головному слідчому управлінню МВС.

Усього в акціях 16 вересня, за різним даними, взяло участь від 30 до 50 тисяч чоловік. Опозиція вимагала дострокової відставки президента України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...