Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Сусіди" Іраку поки не вирішили, хто прийме в гості український батальйон

П'ятниця, 21 лютого 2003, 12:33
Посол США в Україні Карлос Паскуаль повідомляє, що "скоро" стане відома назва країни-сусідки Іраку, яка звернеться до України з проханням направити батальйон РХБ-захисту.

"Назва цієї країни ще не відома, і це питання обговорюється військовими", - сказав Паскуаль у п'ятницю в інтерв'ю журналістам. Посол уточнив, що йому не відомі терміни закінчення цього обговорення. "Скоро, але не знаю точно", - сказав він.

Зі слів Паскуаля, йому було "дуже приємно", що Рада національної безпеки й оборони України ухвалила у четвер рішення рекомендувати Верховній Раді України направити до країни Перської затоки батальйон радіохімічного й бактеріологічного захисту у разі відповідного звернення. "Ми переконані, що Україна має технічні можливості й потенціал, які можна використати для порятунку десятків тисяч життів у Перській затоці", - підкреслив посол.

Він уточнив, що у ноті, з якою США звернулися до президента України Леоніда Кучми і міністра закордонних справ Анатолія Зленка, містилося прохання "виділити підрозділ з радіологічного, хімічного і біологічного захисту з тим, щоб він був розташований в одній з країн біля Іраку".

Говорячи про можливу участь США у фінансуванні батальйону, Паскуаль повідомив, що американська сторона "хотіла б надати допомогу у цьому питанні". "Питання фінансування ми обговорюємо між українськими й американськими військовими. Але я не можу говорити про конкретні деталі", - сказав дипломат.

Як повідомлялося, 4 лютого президент Кучма заявив, що Україна готова взяти участь у місії ООН на території Іраку і надати у розпорядження ООН батальйон із хімічного, бактеріологічного і радіаційного захисту.

19 лютого посол США Карлос Паскуаль передав ноту президенту України і міністру закордонних справ Зленку, в якій містився запит про можливість направлення в Ірак такого військового формування.

У нинішній четвер на засіданні РНБО України було прийняте рішення направити у район Перської затоки батальйон РХБ-захисту для участі у заходах щодо забезпечення безпеки населення країн Перської затоки і Близького Сходу.

Зі слів секретаря РНБО Євгена Марчука, для направлення українського батальйону необхідне офіційне запрошення від країни, де він буде дислокуватися, яке повинне бути закріплене двосторонньою угодою і ратифіковане українським парламентом.

Фракція Компартії у Верховній Раді вже заявила, що збирається голосувати проти направлення українського спецбатальйону по дезактивації місцевості в Ірак у разі військових дій у цій країні.

Цей батальйон зараз дислокується у Самборі (Львівської області), й укомплектований технікою й особистим складом.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування