Кучма, Путін, Лукашенко і Назарбаєв поховали СНД

Понеділок, 24 лютого 2003, 09:38
Рішення президентів Росії, України, Білорусі та Казахстану про створення Єдиної економічної зони може означати визнання чотирма країнами неефективності СНД та інших існуючих утворень. Так прокоментував підсумки зустрічі президентів у інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі московський оглядач Віталій Портніков.

"Те, що було проголошено в неділю, - це створення такої собі організації регіональної інтеграції.

Фактично керівники чотирьох держав, які запропонували цей варіант, визнали неефективність як СНД, так і євразійської економічної спільноти і митного союзу. Незважаючи на те, що підкреслювалося, що це не є альтернативою раніше створеним організаціям, таким як СНД, ЄврАзЕс та митний союз, це є зовсім іншим підходом до справи", - зазначив Портніков.

"Це означає рішення позбутися моделі пострадянської інтеграції в рамках Радянського Союзу. Те, що відбулося, - це фактично відповідь на питання, де буде новий реальний кордон".

"Україна всі ці десять років - і за часів президента Кравчука і, можливо, дещо меншою мірою під час президентства Леоніда Кучми - обстоювала таку модель інтеграційного розвитку, коли Україні не довелося б підкорятися таким інтеграційним правилам, які створюють для однієї держави особливі можливості взаємин із іншими державами.

А саме це запроваджувалося в рамках Союзу Росії та Білорусі, в рамках ЄврАзЕс і в рамках митного союзу. Немовби давалися для всіх однакові можливості, однак Росія мала можливість запроваджувати перелік товарів, які можуть переміщатися через російський кордон, і все зводилося до того, що економіки інших країн, які в союзі з Росією, мають підкорятися російським правилам гри. Нинішнє рішення, якщо воно буде втілено в життя, має створити для всіх однакові умови економічної гри", - зазначив також Портніков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування