До квітня може бути оприлюднена концепція відносин ЕС з новими сусідами

Понеділок, 24 лютого 2003, 11:51
Міністри закордонних справ Євросоюзу обговорять у понеділок майбутні відносини ЄС з Україною, Білоруссю й Молдовою. Єврокомісія, яка вже практично підготувала концепцію відносин з новими сусідами, має врахувати пропозиції учасників зустрічі. Очікується, що насамперед Греція, яка нині головує в Євросоюзі, висловить нові ідеї щодо діалогу з Києвом, Мінськом і Кишиневом.

Греція виступила ініціатором того, щоб глави зовнішньополітичних відомств країн Євросоюзу розглянули в понеділок у тому числі й відносини з країнами, які стануть межувати з ЄС після його розширення. Один із прес-секретарів Єврокомісії повідомив Німецькій хвилі, що загалом вже підготовано концепцію відносин з новими сусідами, яку може бути оприлюднено не раніше середини березня. За словами речника, Єврокомісія врахує в цьому документі й ті пропозиції, які буде висловлено в понеділок міністрами закордонних справ країн ЄС.

Один грецький дипломат зазначив, що наступним кроком буде європейська конференція 17 квітня в Афінах, яка відбудеться наступного дня після підписання країнами-кандидатами угоди про вступ до ЄС. За словами дипломата, на цій конференції буде обговорено й відносини з Києвом, Мінськом і Кишиневом.

Він нагадав, що Греція виступає за розробку довготермінових відносин з новими сусідами й хоче врахувати особливості цих країн. За його словами, Афіни хочуть визначити, як допомогти Україні, Білорусі й Молдові провести політичні й економічні реформи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування