Кучмі слід визначитися, в потім виступати із заявами

Понеділок, 24 лютого 2003, 14:48
Лідер Української Народної Партії Юрій Костенко вважає, що останні заяви у Москві свідчать про відсутність цілісної зовнішньополітични доктрини України.

"Впадає в око відсутність політики українського керівництва і в зовнішньополітичному аспекті, бо пару тижнів тому президент з таким же ентузіазмом заявляв про інтеграцію в Європу. Пройшло кілька днів – і він заявляє протилежне. Це свідчить про те, що в Україні на рівні державної влади так і не сформована цілісна зовнішньополітична доктрина", - заявив, коментуючи підписану в Москві заяву президентів Білорусі, України, Казахстану та Росії з приводу намірів формування Єдиного економічного простору Юрій Костенко.

"Ні в першому, ні в другому випадку президент не пояснив, через які механізми відбуватиметься інтеграція – чи то східна, чи то західна," – цитує Костенка прес-служба Української Народної Партії.

Лідер УНП нагадав, що "згідно з Конституцією всі рішення щодо участі України в наддержавних структурах ухвалює Верховна Рада". Окрім того український політик наголосив, що "будь-яка інтеграція передбачає гармонізацію законодавства" та навів приклад Польщі, яка, "перш ніж інтегруватися до ЄС, змінила лише за останній рік понад 200 законів", а "в цілому, для того, щоб держава була членом європейської спільноти, потрібно змінити норми декількох тисяч законодавчих актів та привести рівень економіки та соціальних стандартів до рівня європейського".

"Щодо російського вектора – щоб стати членом Організації регіональної інтеграції, потрібно гармонізувати законодавство чотирьох країн, а це дуже тривалий і складний процес", - каже Юрій Костенко.

Він наголосив, що "надати повноваження будь-яким наднаціональним органам, утворення яких передбачає підписана в Москві заява, можна лише через відповідні зміни до Конституції та підтвердження всенародним референдумом."

Юрій Костенко вважає, що "така політика дискредитує Україну як на Заході, так і на Сході". "Ніхто не розуміє країну, яка демонструє відсутність будь-якого вектора", -- підкреслив лідер Української Народної Партії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування