Кучма поїхав на "політичну батьківщину"

Четвер, 27 лютого 2003, 09:40
Президент Кучма розпочинає у четвер дводенну робочу поїздку до Дніпропетровської області, яку вважають його політичною батьківщиною, повідомляє ВВС.

В останні роки Дніпропетровська область була місцем проведення кількох міжнародних зустрічей на найвищому рівні і численних робочих візитів президента. Леонід Кучма вже обирав "Південмаш" місцем зустрічей з президентами Росії, Польщі, Словаччини.

На Дніпропетровщині Леонід Кучма працював майже 30 років на ракетно-космічному підприємстві "Південмаш": очолював комітет Компартії на заводі, а згодом став директором заводу. 1990 року Леоніда Кучму було обрано депутатом Верховної Ради саме в Південмашівському районі, з чого і почалась політична кар'єра нинішнього українського президента.

Президент України під час нинішньої поїздки відвідає Павлоград, де були знищені 54 стратегічні ракети СС-24, що залишились в Україні після розпаду Радянського Союзу. Ядерні боєголовки цих ракет були відправлені до Росії; носії ж, за умовами міжнародних угод, підлягали ліквідації на підприємстві-виробнику, що й було зроблено на Павлоградському механічному заводі.

Проте проблема утилізації ракетного палива виявилась складнішою за завдання ліквідації ракет, передає наш кореспондент ВВС з Дніпропетровська.

Компоненти цього палива дуже токсичні.

Гроші на утилізацію надав уряд США, але підготовка до утилізації викликає побоювання мешканців Павлограда, які побоюються отруєння навколишнього середовища.

Керівники Павлоградського хімічного заводу, втім, запевняють, що технологія утилізації безпечна, з нього будуть виробляти промислову вибухівку, що надасть робочі місця павлоградцям, які нині потерпають від безробіття.

До Павлограду разом з Кучмою прибуде американський посол Карлос Паскуаль.

До підприємств Західного Донбасу, центром якого є Павлоград, нині виявляють підвищену зацікавленість потенційні приватизатори. Ідеться, зокрема, про приватизацію державної холдингової компаніхї "Павлоградвугілля".

Але, за словами кореспондента ВВС, проти приватизації висловлюються мери деяких міст Західного Донбасу і губернатор Дніпропетровської області Микола Швець. Поміж причин сумнівів у доцільності приватизації - стан соціальної сфери у шахтарських населених пунктах.

Зацікавленість у приватизації виявляють бізнесмени з Донецька та Дніпропетровська: адже йдеться про коксівне вугілля для металургії і вугілля для електростанцій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування