Буш і Кучма так ніколи і не зустрінуться?

Четвер, 27 лютого 2003, 11:35
Зустріч президентів США та України найближчим часом не відбудеться. Це дав зрозуміти під час ефіру на "Громадському радіо" посол Сполучених Штатів Карлос Паскуаль.

"Це питання не обговорюється жодною зі сторін", - сказав Паскуаль у відповідь на питання, "чи відбудеться коли-небудь зустріч президентів Кучми та Буша".

Коментуючи позицію США щодо скандалу з "Кольчугами", Паскуаль зазначив: "Наша політика залишається незмінною. Я про це говорив 12 грудня - відтоді нічого не змінилося. З нашої точки зору, США й Україна так і не дійшли згоди стосовно того, що ж відбулося з "Кольчугою". Україна має свою думку, США дотримується своєї. У той же час, ми можемо зробити певні висновки з досвіду у вирішенні цієї проблеми і застосувати ці висновки конструктивно. Зокрема, в інтересах зміцнення експортного контролю режиму нерозповсюдження і попередження витікання технологій за межі України. Ми послідовно заявляли відтоді, що ми підтримуємо просування у цьому напрямку. Я говорив про це, і Стівен Пайфер [асистент заступника держсекретаря США] підтвердив це - і це буде залишатися нашою послідовною політикою".

Розмірковуючи про можливість вступу до НАТО, Паскуаль сказав, що для цього Україна повинна "довести", що вона поділяє цінності західного світу. "Треба спитати усі країни, які хочуть стати частиною євроатлантичного співтовариства - чи є у вас такі самі цінності, які є у США та інших країн Альянсу. І це процес, через який пройшла Польща, Чехія, Угорщина".

"Коли країна вступає у НАТО, не тільки ця країна отримує певні переваги, але і всі члени НАТО заявляють про те, що вони будуть захищати цю країну, будуть боронити її, якщо на неї буде здійснено напад. Це призводить до того, що американські війська будуть захищати українців. Це також означає, що коли країна вступає у цей Альянс, який діє на засадах консенсусу, єдиний спосіб, в який ця організація може існувати на засадах консенсусу - якщо країни поділяють спільні цінності, якщо мають спільні підходи до політики, до економіки", - прокоментував посол.

Крім того, відповідаючи на питання журналістів про можливість повернення Лазаренка, Паскуаль вчергове повідомив, що для цього "немає юридичних підстав", оскільки "угоди про екстрадицію між США і Україною не існує".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування