Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Український батальйон обійдеться країні-господарці в 1 мільйон щомісяця

П'ятниця, 28 лютого 2003, 10:43
На місячне утримання українського батальйону радіаційного, біологічного і хімічного захисту в разі його направлення у район конфлікту у Перській затоці знадобиться у середньому $1 мільйон, заявив начальник військ РХБ-захисту Збройних сил України Віктор Литвак на прес-конференції у п'ятницю у Києві.

Зарплата військовослужбовців батальйону може скласти від $600 до $1000 у місяць у залежності від інтенсивності виконання задач.

У разі виконання спеціальних задач по дезактивації й дезинфекції, зарплата може зрости вдвічі, відзначив Литвак. У такому випадку збільшиться і загальна сума, необхідна на утримання батальйону.

Питання про те, хто буде фінансувати перебування батальйону у зоні конфлікту, залежить від того, хто його запросить - ООН або одна з країн Перської затоки. Від цього ж буде залежати і статус українського батальйону.

Литвак повідомив, що загальна чисельність батальйону - 531 військовослужбовець-контрактник. На озброєнні батальйону - 165 одиниць техніки. 15% військовослужбовців брали участь у бойових діях, 6% були у складі миротворчих місій. Техніка в батальйоні в основному радянського виробництва, однак, вона була повністю модернізована за роки незалежності.

Литвак повідомив, що з кожним військовослужбовцем батальйону була проведена бесіда, і вони дали добровільну письмову угоду на участь у передбачуваній місії. Відмовилися лише одиниці через сімейні обставини, підкреслив він.

"Особовий склад (батальйону) нормально підготовлений і готовий виконувати задачі, якщо буде прийняте відповідне рішення", - підкреслив Литвак.

Він повідомив, що від прийняття рішення Верховною Радою до відправки батальйону пройде 4-6 тижнів, які будуть витрачені на необхідне щеплення.

Відповідаючи на питання журналістів, Литвак повідомив, що український батальйон може бути направлений в Ірак уже після закінчення бойових дій у цій країні, якщо виникне необхідність ліквідації наслідків використання хімічної або біологічної зброї.

Однак для цього необхідне окреме рішення керівництва України. Поки таке питання не розглядалося.

Як повідомлялося, 4 лютого президент Кучма заявив, що Україна готова надати в розпорядження ООН батальйон по хімічному, бактеріологічному і радіаційному захисту.

20 лютого на засіданні РНБО України було ухвалено рішення направити у район Перської затоки батальйон РХБ-захисту для участі у заходах щодо забезпечення безпеки населення країн Перської затоки і Близького Сходу.

Зі слів секретаря РНБО Євгена Марчука, для направлення українського батальйону необхідне офіційне запрошення від країни, де він буде дислокуватися, яке повинне бути закріплене двосторонньою угодою і ратифіковане українським парламентом.

Батальйон наразі дислокується у Самборі (Львівська область), і укомплектований технікою й особистим складом.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з лінії фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...