Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма передумав відправляти український батальйон в Ірак?

Вівторок, 11 березня 2003, 09:57
У Верховну Раду України поки не надходило подання президента про направлення батальйону радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту до Кувейту. Про це в інтерв'ю журналістам у вівторок повідомив голова комітету з питань нацбезпеки й оборони Георгій Крючков (фракція Компартії).

За його словами, на сьогоднішній день у профільний комітет парламенту таке подання не надходило. Крючков нагадав, що комітет крім цього документа на розгляд також повинен отримати і договір з країною, до якої планується направити батальйон. "Без цього комітет розглядати подання не буде", - цитує Крючкова Інтерфакс-Україна.

А тим часом позиція фракції Віктора Ющенка у парламенті майже рівномірно розділилася на "за" і "проти".

Як повідомив Німецькій хвилі представник "Нашої України" Юрій Костенко, у стані невизначеності поки що перебуває вся Верховна Рада. Рішення парламентаріїв залежатиме від того, яку місію та функції виконуватиме батальйон хімічного захисту, а також, які гарантії дає держава щодо можливих людських втрат.

За словами Юрія Костенка, вже нині можна передбачити напевно, що парламент голосуватиме резолюцію стосовно відправлення батальйону у район Перської затоки після того, як Рада Безпеки ООН, як очікується, 11 березня, скаже своє слово щодо військової кампанії проти Іраку.

Як повідомлялося, на минулому тижні держсекретар Міністерства оборони України Олександр Олійник офіційно підтвердив, що Кувейт у четвер направив Україні ноту з проханням направити до цієї країни український батальйон РХБ-захисту.

6 березня президент України Леонід Кучма підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 20 лютого 2003 року "Про направлення батальйону радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил України, у разі звернення країн (або однієї з держав) регіону Перської затоки і Близького Сходу, для надання допомоги у захисті цивільного населення держав регіону від наслідків можливого застосування засобів масового знищення".

Батальйон наразі дислокується у Самборі (Львівська область), і укомплектований технікою й особистим складом.

Загальна чисельність батальйону - 531 військовослужбовець-контрактник. На озброєнні батальйону - 165 одиниць техніки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування