Кучма ходив "геть". У Татри на бальнеологію

Вівторок, 11 березня 2003, 15:32
Коли у Києві тисячі демонстрантів скандували "Кучму геть!", головний "герой" акцій протесту релаксував у лікувальних купелях словацького санаторію.

Як повідомила, з посиланням на інформаційне агентство TASR, одна з найбільших словацьких газет "Sme"(опозиційна до президента Рудольфа Шустера), у минулий weekend Леонід Кучма приймав лікувальні бальнеологічні процедури у Вижних Ружбахах, що у Татрах. На "лікувальний побут" у словацькі гори, як подає газета, Кучму запросив президент Рудольф Шустер.

У неділю 9 березня обидва президенти милувалися мальовничою гірською природою. Під час зустрічі Кучма подарував Шустерові перший примірник українського видання його книги "Ультиматум". Це книга спогадів словацького президента про перебіг словацької "оксамитової" революції початку 1990-х, коли Шустер був головою парламенту республіки, перекладена українською мовою. Таким зворушливим жестом українського колеги, як зазначає газета, словацький президент був заскочений.

Як пише газета, Шустер, приймаючи Кучму, наголосив на тому, що між ними, президентами України й Словаччини, дружні стосунки. Sme нагадує що, під час візиту Кучми до Словаччини у червні 2001 року Шустер говорив, що Кучма "демократично обраний президент дуже важливої для Словаччини країни" і, що вони обидва "добрі друзі".

У Татрах президенти домовилися про візовий режим між Словаччиною та Україною, котрий буде аналогічним до польсько-українського. Тобто словаки їздитимуть в Україну без віз, натомість українці матимуть словацькі візи безплатно. Крім того "добрі друзі" розмовляли про транскордонну співпрацю, ситуації навколо Іраку та про "спільну боротьбу з тероризмом".

За повідомленням словацького інформаційного агентства, поза офіційною програмою Кучма мав би відпочивати у Татрах у санаторії і приймати бальнеологічні процедури.

Коментуючи для УП візит Кучми до Словаччини, політолог Інституту політики Словацької Академії Наук Юрай Марусяк, зокрема зазначив: "Порозуміння, яке є між двома президентами можна пояснити як зацікавленістю Словаччини у збереженні добрих стосунків між країнами, так і тим, що обидва президенти мають споріднений політичний родовід – походять з комуністичної партноменклатури.

Словаччина обирає прагматичний підхід до України, і на відміну від Польщі не бачить потреби займатися її внутрішніми проблемами. Словацькі політичні еліти розуміють значення України як сусіда Словаччини з політичної та економічної точок зору. Це підтверджує схвалення міністерством закордонних справ концепції політики щодо східного сусіда.

Зараз в аналітичних центрах тривають консультації експертів щодо спільної політики країн Вишеградської групи стосовно України. Словаччина, як і Польща, Угорщина в таких напрацюваннях зацікавлена особливо. Меншу участь у цьому процесі бере Чехія, котра не має безпосереднього кордону з Україною."

Утім, зазначає політолог, фактом залишається і те, що в Словаччині, а зокрема в словацькій пресі, нема відповідної кількості фахівців, котрі б займалися українською проблематикою. "В аналітичних центрах їх небагато, - твердить Марусяк, - а в медіа нема взагалі".

А на все це, додає він, накладається низький рівень культурного обміну між країнами, громадян України у Словаччині "представляють" здебільшого заробітчани. Власне така ситуація зумовлює досить незначну, порівняно з Польщею, зацікавленість словацьких медіа актуальними політичними подіями в Україні. Скажімо про акції опозиції 9 березня братиславські газети повідомили кількома скупими рядками.

В такій атмосфері незацікавленості внутрішніми українськими проблемами Кучма міг комфортно відпочити у словацьких Татрах. Навряд чи вдалося б йому спокійно пересидіти київські події скажімо в польських Бескидах. Польські журналісти напевне б описали березневі бальнеологічні процедури президента на перших сторінках газет...

Відповідаючи на запитання УП, Марусяк також зазначив, що ймовірно Шустер, каденція якого закінчується наступного року, як і його український колега Кучма президентську кар'єру завершить у 2004-му.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування