Об'єднану опозицію роз'єднає єдиний кандидат?

Вівторок, 11 березня 2003, 16:13
Демократичні сили і комуністи не зможуть домовитися про єдиного кандидата на майбутніх президентських виборах, вважає голова Української народної партії Юрій Костенко.

У прямому ефірі Радіо Свобода він заявив, що скоріше за все "демократичні сили підуть зі своїм кандидатом, ліві сили, і в першу чергу, комуністи, підуть зі своїм кандидатом".

Костенко також наголосив на тому, що метою акцій не було добиватися відставки президента, а консолідувати свої зусилля, з тим, щоб забезпечити демократичні президентські вибори 2004 року.

Голова Української народної партії переконаний, "що три політичні сили – "Наша Україна", блок Юлії Тимошенко і соціалісти – можуть закласти підвалини демократичної коаліції, яка підтримає єдиного кандидата на чергових президентських виборах".

Костенко вважає, що першочерговими завданнями опозиції до початку президентської кампанії є забезпечення у Верховній Раді ухвалення змін і доповнень до діючого закону про вибори президента, тому що він є недемократичним. "Якщо ми це зробимо, то думаю, вибори, нарешті, дадуть Україні такого президента, який забезпечить нам і подальший демократичний розвиток, і подальшу євроінтеграцію", - зазначив він.

Він також висловив сумніви щодо можливості дострокових президентських виборів в Україні у зв'язку з розкладом політичних сил у парламенті.

У той же час політолог Володимир Полохало, в ефірі "Свободи" зазначив, що в історії України "сьогодні переломний момент". "Або справді ми будемо мати ліпшу альтернативу розвитку, поступ, або законсервуємо той політичний режим, який називали на мітингу і кланом, і олігархічним", зазначив Полохало.

На думку політолога, "стає дедалі більше тих громадян, хто переймається долею України, все більше тих, хто, справді, попри ідеологічні розбіжності, хотіли б почути таке політичне послання: "Ми ідемо на президентські вибори разом, незалежно від того, що нас роз'єднує".

Полохало також зазначив, що не вважає заслугою опозиції ту кількість людей, яка прийшла на мітинг. "Це вже є об'єктивний природний процес і зміна певних настроїв", сказав він.

Політолог вважає, що залаштункові переговори з владою призведуть тільки до розчарування людей, які підтримують опозицію і беруть участь в акціях протесту.

Коментуючи подальший розвиток подій, а, зокрема, перебіг президентських виборів, Полохало зауважив, що "демократичність наступних президентських виборів і взагалі те, що буде після Кучми", залежить "від того, чи вдасться сьогодні лідерам опозиції, опозиційним силам збільшити свій електоральний потенціал, потенціал підтримки".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування