Україна дещо скоротила експорт озброєння

Вівторок, 11 березня 2003, 18:07
У 2002 році обсяг експорту і послуг військового і спеціального призначення України, включаючи технології, за оцінками Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння склав близько $450 млн.

Про це повідомив на прес-конференції в Києві у вівторок директор Центру Валентин Бадрак.

Це на 10% менше у порівнянні з відзначеним 15%-ним ростом у 2001 році.

Офіційні дані за 2002 рік поки не оголошені. Восени 2002 року держкомпанія "Укрспецекспорт" прогнозувала майже аналогічний до 2001 року обсяг експорту і послуг військового і спеціального призначення - на рівні близько $500 млн.

У структурі експорту експерт виділив компоненти авіатехніки, засоби ПВО, бронетехніку.

За оцінками Бадрака, зниження обсягів експорту зумовлено загостренням конкуренції на пострадянському сегменті ринку озброєнь і появою на ньому нових гравців, у числі яких - діючі і потенційні члени НАТО- країни Центральної та Східної Європи.

У числі факторів, що вплинули на обсяги українського ВТС у 2002 році, Бадрак назвав "певний тиск на Україну з боку міжнародних організацій", навівши в якості прикладу ситуацію зі співробітництвом у ВТС із Македонією, що розглядалося в контексті партнерства України з НАТО.

Одним із факторів також став розвиток напруженості на Близькому Сході і Південно-Східній Азії і відкриття окремих збройових ринків, у тому числі, для західних експортерів, відзначив він.

Серед значимих тенденцій для розвитку українського ВТС у 2002 році Бадрак назвав вибір Україною РФ у якості "основного орієнтира" у створенні, модернізації і ремонті військової техніки.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News