Якби Медведчук захотів стати президентом...

Вівторок, 11 березня 2003, 18:32
Президентський рейтинг кучмівського менеджера йде вгору. Шкода тільки, що він ним не скористається. Адже Кучма всім оголосив, що Медведчук не балотуватиметься на президентських виборах, а отже рейтинг у 10,4% голові адміністрації ні до чого.

Саме такий відсоток голосів виборців отримав би Медведчук, якби вибори відбулися у наступну неділю, якщо вірити даним соціологічного опитування, проведеного центром "Імідж-контроль" у січні-лютому цього року.

Двійка переможців даного опитування відрізняється від даних інших рейтингів тільки цифрами. На першому місці лідер "Нашої України" Віктор Ющенко з 28,5% голосів, а на другому лідер Компартії – Петро Симоненко, який набрав би 16,2 процентів.

Нагадаємо, що згідно з даними опитування, проведеного Київським Міжнародним Інститутом Соціології, якби президентські вибори відбулися у найближчу неділю, то Ющенко набрав би 23,5%, Симоненко - 11,1%, а Медведчук тільки 4,6% голосів виборців.

Президентські рейтинги опозиційних лідерів зупинилися на позначці у районі 8%. При чому у даному опитуванні рейтинг лідера Соцпартії Олександра Мороза (8% голосів виборців) чи не вперше випередив рейтинг Юлії Тимошенко (7,6%).

 
 
Окрім цього респондентам було запропоновано визначити шанси найбільш популярних політиків на перемогу у президентських виборах. Цілком прогнозованим лідером тут став Віктор Ющенко, який на думку 42% може стати президентом. На другому місці Петро Симоненко - 15% шансів. Далі йдуть Віктори - Медведчуку дали 13% на перемогу, Януковичу – 8 процентів. Опозиціонерам Тимошенко та Морозу дали тільки по 5%.

Коментуючи такі результати опитування, організатори зазначають, що лідер "Нашої України" впевнено перемагає наразі всіх суперників у II турі, набираючи трохи більше половини голосів виборців України. Винятком у цьому випадку є Донбас та Крим, де його можуть перемогти Симоненко, Медведчук та Янукович.

Президентські рейтинги провладних діячів, не рахуючи Медведчука, у два рази менші за опозиціонерські. Так, за прем'єр-міністра Януковича віддали б свої голоси 3,4% респондентів, за спікера Литвина – 2%, а за діючого президента проголосували б тільки 2,7% українців.

Зупинившись на рейтингу Кучми слід зазначити, що за оцінками організаторів опитування, президент є "абсолютним чемпіоном" із концентрування невдоволення, яке наразі в Україні виливається на голови діючої влади.

Більше третини виборців (36% опитаних) найменше хотіли б бачити Кучму президентом України. Антипатії до інших політиків розділилися наступним чином: Тимошенко – 15%, Симоненко – 12%, Вітренко – 9,5%, Медведчук – 7%, Ющенко – 5,5%. Тобто Ющенко продовжує залишитися єдиним політиком, який має позитивний рейтинг уподобань виборців.

 
 
Цікавилися організатори опитування також і тим, як українці оцінюють своє матеріальне становище. Згідно з даними опитування, оцінка загальної ситуації свідчить про значний рівень невдоволеності населення не лише своїм соціально-економічним становищем, але й політичною ситуацією в Україні, яка розцінюється як дуже напружена.

Як зазначають експерти, не наводячи статистичних даних, порівняно з дослідженнями попередніх років, наприклад, 2001 роком, простежуються певні ознаки стабілізації ситуації: гостро незадоволених стало вдвічі менше, а тих, чиє життя не змінилось чи трохи покращилось - у півтора рази більше.

Виборці, які сприймають своє життя та ситуацію катастрофічно, складають основу електорату КПУ і, частково, БЮТ, вважають експерти. Ті, чиє життя покращилось, здебільшого підтримують провладних політиків. Виборці, чиє життя не погіршилось і які оцінюють ситуацію як дуже напружену, проте, не катастрофічну, схильні голосувати за Ющенка, наголошують автори дослідження.

Абсолютна більшість виборців, за даними експертів, відчувають необхідність зміни ситуації у країні. З них 45% бажають докорінних змін шляхом сміливих та рішучих дій, 38% - серйозних змін шляхом поступових дій, а 11% воліють змінити ситуацію шляхом революційних змін. 7% вважають, що потрібно провести лише деякі зміни.

Минулі парламентські вибори не принесли виборцям бажаних змін на краще, зазначають у коментарі соціологи. Для більшості опитаних сподівання, які покладалися на вибори, не виправдалися. Окрім цього формування парламентської більшості та призначення прем’єром Віктора Януковича населенням сприймається неоднозначно, але все-таки негативно. Проте жодних даних соціологічного опитування, які б дозволяли підтвердити такі висновки, його організатори не наводять.

З ідеологічною ситуацією в Україні склалося наступним чином: майже порівну розділились голоси виборців, які воліють бути поближче до Росії (55%) і до Заходу (45%). 2/3 опитаних виборців орієнтовані на соціальний захист, і 1/3 - на вільний ринок. 39% респондентів відповіли, що схильні до авторитарної влади, 61% - до демократії. При чому 20% орієнтовані на ліберальну демократію, а 41% - на соціал-демократію.

Опитування проведене на замовлення Інституту політичного моделювання (ІПМ) дослідницьким Центром "Імідж-контроль" у січні-лютому 2003 р. Опитано 5 736 респондентів, які за віком, статтю, освітою та населеним пунктом мешкання адекватно представляють як виборців усієї України, так і електорат кожного з її великих політико-культурних регіонів. Опитувалися тільки ті громадяни, які не відмовляються піти на наступні президентські вибори. Кількість точок опитування (обласних та районних центрів, малих міст, смт, сіл) - 178.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування