Єльяшкевич про суд над Кучмою в США

Середа, 12 березня 2003, 10:09
У понеділок у Львові член парламентської фракції "Наша Україна" Тарас Чорновіл повідомив журналістам про те, що Олександр Єльяшкевич подав у США позов до суду на президента України Леоніда Кучму.

З проханням прокоментувати це повідомлення для УП ми звернулися до Олександра Єльяшкевича, який тепер перебуває в Нью-Йорку. Нагадаємо, що колишній депутат Верховної Ради України Олександр Єльяшкевич з минулого року знаходиться у США. Торік він отримав там політичний притулок за фактом брутального нападу, вчиненого на нього за особистим наказом президента Леоніда Кучми, а також з огляду на те, що життя й здоров'я Єльяшкевича було під загрозою в Україні.

"Я роблю певні юридичні кроки. Про це мова буде йти пізніше", заявив Єльяшкевич. Він відмовився підтверджувати чи спростовувати повідомлення Тараса Чорновола про судовий позов проти Кучми у США. Єльяшкевич також відмовився уточнювати, які саме юридичні кроки він здійснює, та коли можна очікувати на результати цих дій.

"Я не хочу надавати будь-яку інформацію, яка може використовуватися владою в Україні для подальшого приховування злочинів," сказав Єльяшкевич. Цим він підтвердив свою попередню позицію, висловлену для УП місяць тому. Тоді, як і тепер, він не бажав розкривати подробиць юридичних аспектів позовів проти Кучми в США.

Єльяшкевич також сказав, що його дуже цікавить і водночас бентежить яким чином нібито інформація про його юридичні справи, які він відмовляється наразі коментувати, потрапляє в Україну, а потім підхоплюється ЗМІ. Зокрема, Єльяшкевич висловив стурбованість про "непрямі джерела", які згадував Тарас Чорновіл у своєму повідомленні. "Мене бентежить і цікавить, звідки йдуть ці витоки інформації," - сказав він.

Олександр Єльяшкевич очікує на зустріч з Чорноволом й іншими членами комісії Верховної Ради у справі Георгія Гонгадзе, яка займається й іншими резонансними справами, зокрема розслідуванням побиття Єльяшкевича. Група українських парламентаріїв на чолі з головою цієї комісії Григорієм Омельченком, планує прибути до США наприкінці тижня.

Єльяшкевич торкнувся своїх стосунків з Чорноволом: "Ми з Тарасом Чорноволом поділяємо багато політичних поглядів. Я вважаю його перспективним і серйозним політиком, який ще скаже своє слово в українському політикумі".

Єльяшкевич також позитивно оцінив нещодавні рішучі заяви Чорновола всередині фракції "Наша Україна", якими той спонукає свою фракцію "зайняти більш чітку позицію і виступати як альтернатива діючій владі".

На думку Єльяшкевича, саме така рішучість з боку Тараса Чорновола можливо і сприяла тому, що лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко був змушений робити заяву та зайняти більш чітку позицію у питанні повернення речових доказів, привласнених Жиром.

Колишній голова комісії Олександр Жир й надалі відмовляється передати диктофон і записи до нової слідчої комісії парламенту, очолюваної Григорієм Омельченком. Жир є членом партії "Реформи й порядок", яка входить до блоку "Наша Україна". Ющенко особисто їздив агітувати за Жира напередодні довиборів до парламенту влітку 2002.

Насамкінець, Єльяшкевич висловлює надію, що невдовзі слідча комісія Верховної Ради нарешті зможе досягти суттєвих юридичних результатів. Він сподівається, що перешкоди нарешті буде усунено, та новим поштовхом до цього стане візит українських парламентаріїв до США наприкінці цього тижня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування