У Варшаві хочуть поставити пам'ятник жертвам УПА

Середа, 12 березня 2003, 17:07
У Польщі тривають дискусії з приводу відзначення 60-ї річниці Волині. За даними Rzeczpospolita, вихідці із територій, котрі належали перед війною до Польщі, які пов'язані з Волинню, хочуть, щоби у Варшаві постав пам'ятник жертвам УПА.

Серед запланованих заходів - відкриття меморіальної дошки українців, які рятували поляків, а також візит президента Олександра Кваснєвського на одне з кладовищ жертв трагічних подій 60-річної давності.

"Польська влада пильнуватиме за виглядом пам'ятника, а передусім за змістом напису, щоби не був він "антиукраїнським". Слова про злочини УПА не повинні бути звернені проти українців чи України, хоча ініціатори встановлення пам'ятника вочевидь хотіли би побачити на ньому різкі слова засудження.

Великою загадкою залишається відзначення в Україні. На одне з кладовищ жертв хотів би поїхати президент Кваснєвський. Чи зустрінеться там з Леонідом Кучмою?", пише газета.

За даними видання, українці запропонували поставити спільний пам'ятник польським та українським жертвам, які є в інших країнах. "Утім, конкурс оголошено в Україні тільки для українців. Невідомо чи для польської сторони остаточна версія монументу буде прийнятною", додає Rzeczpospolita.

"Здається, українці нерадісно поставилися до думки, що вигляд пам'ятника мав би залежати від спільного рішення двох сторін. Якщо якийсь пам'ятник взагалі постане, то невідомо чи у його відкритті братиме участь польська делегація.

Для польської сторони надзвичайно істотним є також приведення у порядок могил, де поховані жертви.

Більшість місць поховань невпорядковані, навіть непозначені бодай хрестом, – розповів Rzeczpospolita Анджей Пшевозьнік, секретар Ради збереження пам'яті про боротьбу й мучеництво".

За даними газети, остаточне рішення щодо державного відзначення волинських роковин буде прийняте найскоріше через кілька тижнів.

Проте, як відзначає газета, остаточної програми відзначень ще немає. "Є тільки список намірів різних інституцій, зокрема, Ради збереження пам'яті про боротьбу й мучеництво Інституту національної пам'яті, організації "KARTA", польського телебачення та інших, - цитує Rzeczpospolita міністра національної безпеки Марека Сівєца. – Під час перебування нашої делегації в Києві представники цих організацій встановили контакти з українськими партнерами. Рішенням президента України Леоніда Кучми створена робоча група з підготовки відначення волинських роковин".

Переклав для УП Ростислав Крамар

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...