За Кучми Україна не стане членом Євросоюзу

Середа, 12 березня 2003, 19:34
Новий стратегічний документ Євросоюзу стосовно України розрахований на 5-10 років, "не передбачає" можливості обов'язкового або ж автоматичного членства для України. Разом з тим не виключається можливість членства в Європейському союзі взагалі.

Як заявив на прес-конференції в середу у Києві голова представництва Єврокомісії в Україні Норбер Жюстен, у посланні "Розширена Європа - сусідство: нові рамки взаємостосунків з нашими східними й південними сусідами" передбачається перспектива інтеграції України в єдиний ринок Союзу.

Разом з тим, для збільшення українських експортних квот до країн Євросоюзу, як відзначив Жюстен, "Україна повинна, передусім, стати членом Світової організації торгівлі". "Тоді ми будемо обговорювати можливості створення зони вільної торгівлі, де Україна отримає можливості для торгівлі на європейському ринку", - додав він.

Крім цього мова також йде про розширення преференційних торгових стосунків, перспективи законної міграції й пересування людей, посилення співпраці з метою боротьби із спільними загрозами.

Жюстен також повідомив, що у посланні пропонується План дій співпраці з ЄС, який розробляється Єврокомісією, країнам-учасницям ЄС, і узгоджується з Україною.

План дій - це основні показники, за якими буде оцінюватися прогрес України на шляху її зближення з ЄС. "Як тільки цей документ буде затверджений, ми запросимо Україну до обговорення цього документа і участі у розробці детального Плану дій. Потім на щорічній основі План дій буде обговорюватися", - повідомив Жюстен.

Як відмічено в прес-релізі представництва Єврокомісії в Україні, "всім сусідам Євросоюзу - теперішнім і майбутнім - будуть запропоновані можливості для більш тісного наближення до Союзу у ряді конкретних напрямів".

ЄС зокрема пропонує країнам-сусідам інтеграцію у транспортній, енергетичній і телекомунікаційній сфері, захист і сприяння інвестиціям, підтримку інтеграції у глобальну торгову систему, а також "нові джерела фінансування".

Тим часом Литва вважає, що Україна заслуговує "найбільшого, найвищого статусу" у групі країн, які розглядаються як "нові сусіди" Європейського Союзу.

Таку думку висловив посол Литви в Україні Вікторас Баубліс (Viktoras Baublys). З його слів, не можна "всіх сусідів ставити на один рівень". У той же час Баубліс підкреслив, що "зрозуміло, що у найближчі роки Україна ще не отримає запрошення до європейських структур", повідомляє Інтерфакс-Україна.

У свою чергу, радник посольства Литви в Україні Кястутіс Станкявічюс нагадав, що у квітні нинішнього року у Литві відбудеться міжнародна конференція "Східний вимір Євросоюзу", на яку запрошені країни, що вступають до ЄС, а також країни зі статусом так званого "нового сусіда". З його слів, запрошена на конференцію делегація України зможе висловити "свою позицію щодо статусу "нового сусіда".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News