Кость Бондаренко: "СДПУ(О) ставить на Кирпу, тому що Медведчук не такий дурний, аби програвати..."

Четвер, 13 березня 2003, 12:02
Якби вибори відбулися найближчої неділі і в бюлетені були включені ці кандидати, то свої голоси за Віктора Ющенка віддали б 23,5 %, Петра Симоненка – 11,1 % та за Віктора Януковича – 5,2 %. Вагалися з відповіддю, не пішли б голосувати чи не мають відповіді загалом 28,3% громадян. А проти всіх налаштовані 15,1% виборців. Про це свідчать дані соціологічних опитувань, оприлюднені впродовж двох останніх тижнів.

Тобто, за оцінками експертів, існує потужний електоральний потенціал (28,3 + 15,1=43,4%), достатній для появи та підтримки нового претендента, "третьої" сили.

На запитання про майбутню президентську кампанію відповідає Кость Бондаренко, керівник агентства політичних досліджень "Експерт".


Що правдивого нам можуть сказати попередні рейтинги?

- Будь-який рейтинг, за рік-півтора до виборів, достатньо умовний. Не можна стверджувати, що популярність опозиції, чи недовіра до влади є доконаними фактами щодо майбутніх результатів виборів. Достатньо високий громадянський запас тих, хто не визначився, або вагається дає всі підстави сподіватися "третьої" сили.

А чи ці голоси не забере кандидат Ющенко?

– Голоси цих громадян Ющенко зможе зібрати лише в разі другого туру з кандидатом від влади. Опозиція технологічних ходів ще не зробила. Працює над іміджем лише Ющенко.

А чи не запізно буде розкручувати "узгодженого" опозиціонера чи такого ж – від влади?

– "Розкрутку" президента можна зробити навіть за 3 місяці. Навіть в українських умовах. Усе буде залежати від обсягу грошової маси.

А чи є ще, окрім Нацбанку, відомих олігархічних груп (київської, дніпропетровської, донецької), інші не обліковані фінансові резерви?

– Невеликі гроші вже запрацювали, попри те, що кампанія офіційно не почалася. Гадаю, на політичному ринку нині близько 5% тих грошей, що будуть реально залучені на президентських перегонах. Це, гадаю, гроші під кандидата від СДПУ(о) – Георгія Кирпу. Медведчук не такий дурний, аби йти на вибори зараз і програвати. А от у Кирпи є вже напрацьований імідж господарника, менеджера.

А які шанси у прем'єра Януковича?

– Прямої заяви від Януковича про кандидатство зараз годі очікувати. Найближчий рік йому доведеться весь час доводити свою ефективність. Лише у разі економічних успіхів, які громадяни зможуть пов'язувати з Януковичем, він зможе стати тією "третьою" силою виборів. Ставлення до Віктора Федоровича нині – це швидше комплекс авансів. Як кандидат на "економічного" президента мінус "політика", шанси у Януковича кращі, ніж у есдеківського міністра Кирпи.

Чи з'явилася якась нова фінансова сила, що готова інвестувати в майбутнього президента, окрім уже знаних київсько-"динамівської", донецько-"ахметівської" та дніпропетровсько-"лазаренківської" груп?

– Про нову фінансову нішу немає сенсу говорити. Швидше про потуги дніпропетровської команди розіграти "золоту акцію" із двома провладними кандидатами від "київського" та "донецького" сімейства. Донецькі звикли до командної гри, і при кандидатстві Януковича нададуть йому серйозну підтримку. Для Георгія Кирпи-кандидата "динамівська" допомога буде символічною. Гроші ці будуть закумульовані на 2006 рік, і коли всі сили зосередяться на президентських виборах, то "київська" група зробить усе, аби есдеківська фракція майбутнього парламенту була найбільшою. Нове послання президента із пропозиціями двопалатного парламенту добре корелює з цими планами. Тоді можна отримати ситуацію 1994-1998 років, коли відбувалося протистояння по лінії Кучма-президент та Мороз-спікер. Наприклад, Ющенко-президент, а спікер від більшості – Медведчук.

У кого з реальних політиків сьогодні найкращі шанси стати "третьою" силою виборів?

– Найкращий старт у Віктора Януковича. Його декларації трьох китів демократії: громадянські свободи, людські права та безпека – непоганий плацдарм для програми. Він діє як державний політик, який шукає ідеологічний базис. Те, що слабо виписано у його конкурентів, або обходять увагою інші реальні претенденти на посаду. Першим гарантії безпеки (життя, грошових заощаджень, праці тощо) задекларував саме Янукович. Навіть, коли він не піде на президентські перегони, має шанс стати ефективним прем'єром.

Два великі гравці української народної забави "Новий президент" – США та Росія. Хто швидше поставить на коника кандидатства Януковича?

– Цікаво, що прем'єр Янукович уже встиг за 100 днів прем'єрства зробити ефективні кроки і в напрямку Америки, і у фарватері Росії. Останні домовленості з прем'єром Касьяновим (щодо українських труб чи вітчизняної карамелі) указують на можливість успішно діяти на користь України у сфері політико-економічних інтересів Росії. У США успішно веде перемовини щодо каспійської нафти в Україні, замість російської, та експлуатації нафтопроводу Одеса-Броди американцями.

Якщо на виборчу дистанцію вийдуть інші "треті" номери – Литвин, Тігіпко і КО, як зміниться політичний пасьянс?

– Литвин-кандидат буде виконувати роль Івана Плюща зразка 1994 року – забирати голоси в одного і віддавати іншому. Інші – Тігіпко та Хорошковський – як кандидати будуть розігрувати іншу карту. Обоє перебувають у сфері впливів бізнесмена Віктора Пінчука. І тут прийде час на "дніпропетровську" групу. Підтримуючи Тігіпка, чи, як запасний варіант, – Хорошковського, Пінчук проведе паралельні бізнесторги з обома сильнішими кандидатами на президента – Кирпою та Януковичем – і прийме правильне фінансове рішення.

І, врешті, щодо останнього чинника виборчого процесу – народу. Не той тепер виборець, стверджують політичні лідери. Не можливо його вкотре надурити…

– Гадаю, технологічно народ можна "кидати" ще років п'ятдесят. Багато громадян не братиме участь у виборах і за них, як завжди, проголосують "правильно".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News