МОРОЗ ПОЯСНЮЄ, ЧОМУ РЕФОРМИ КУЧМИ – ШЛЯХ ДО ДИКТАТУРИ

Четвер, 13 березня 2003, 12:05
Лідер СПУ Олександр Мороз вважає, що ідеї Леоніда Кучми із реформування системи влади є механізмом для "диктатури найреакційнішого змісту". Про це він заявив у ефірі радіо "Свобода".

Мороз пояснив свою оцінку: "Президент пропонує розділити парламент на дві частини – Верхню і Нижню палату. Усі функції з кадрових питань, стосовно оцінки законопроектів, він передає до Верхньої палати. Тобто домінуючою робить Верхню палату, яка складатиметься приблизно з 80 осіб. Таким чином, десь 20-30 осіб у Верхній палаті будуть вирішувати питання всього законодавчого процесу".

Він звернув увагу, що поки "невідомо", як обиратиметься Верхня палата. Також Мороз зазначив, що "ніхто не знає", що має на увазі Кучма, коли пропонує формувати Нижню палату за пропорційною формулою.

"Далі. Народними депутатами вважаються представники Нижньої палати, а щодо Верхньої палати... Тільки в одному місці у пропозиції президента, ніби між іншим, згадується, що це теж народні депутати. І немає процедури розпуску Верхньої палати, тоді як є багато підстав для розпуску Нижньої".

На думку Мороза, "мова йде про те, що Верхня палата фактично формуватиметься з губернаторів, залежних від адміністрації президента, це буде продовження руки президента у парламенті".

Як зауважив лідер СПУ, згідно з пропозиціями, "уся судова влада підпорядковується безпосередньо президенту; Конституційний суд – тільки президенту".

Мороз розкритикував норму про пряму дію результатів референдума: "Уявіть собі, що ми прийняли норму, яку пропонує президент, референдумом визначати зміни до Конституції. Завтра проведуть референдум про те, що норма Конституції про дворазовий термін президентства зникає. Як це робити, ми бачили 16 квітня 2000 року. Буде просто повна узурпація влади, закріплена юридично".

Мороз також піддав критиці норму про обрання президента, парламенту та місцевих рад в один рік. "Це завдання ніколи вирішити не можна. Ідея в один рік проводити вибори, нелогічна, м’яко кажучи, і ніде в світі не застосовується".

"Нижня палата парламенту, себто і Верховна Рада, весь час знаходяться під сокирою – не обрали уряд за 60 днів, або бюджет не затвердили до першого числа... Можна весь час Нижню палату пускати у відставку, розпускати. Таким чином політичні партії будуть мати весь час клопіт, вони займаються виборами. В той же час Верхня палата не чіпається. Це волюнтаризм, це не демократична реформа, а жахлива ситуація".

"Мій висновок: це проект диктаторського одноосібного правління під демагогічні висловлювання про те, що це, бачите, парламентсько-президентська форма правління!", - резюмував головний соціаліст.

На питання, чи є у законопроекті Кучми щось варте схвалення, Мороз назвав "обрання суддів на 10 років". "І більше нічого немає".

Інший учасник дискусії на радіо "Свобода" Степан Гавриш (лідер депгрупи "Демократичні ініціативи") також зазначив, що "проект переповнений протиріччями".

"Мене, наприклад, бентежить те, що Верховна Рада не є, хоча це записано в проекті закону, не є одноосібним законодавчим інститутом. Право прийняття законодавчих актів, законів передається на всеукраїнський референдум… Це означає, що практично будь-які законодавчі ініціативи, в тому числі президента держави і Кабінету міністрів, будуть знівельовані проведенням референдуму".

На думку Гавриша, в проекті конституційної реформи "функції парламенту скоріше не посилюються, а послаблюються".

"Коли мова йде про політичну структуризацію, це означає, що політичні партії будуть брати на себе відповідальність за владу. Разом із тим по моделі, яка запропонована президентом, Нижня палата є політично структурованою, там має діяти більшість. Вона приводить до влади свій уряд за винятком 8 основних міністрів. Але Верхня палата є неполітично структурованою, і це означає, що вона завжди є опозиційною до Нижньої".

"Я завжди був категоричним противником двопалатного парламенту саме для українських унітарних умов", - також сказав Гавриш.

Водночас Гавриш закликав шукати компромісний варіант конституційної реформи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування