Програма Януковича розрахована тільки на 450 українців

Четвер, 13 березня 2003, 13:57
Метою Програми уряду Віктора Януковича, яка буде подана на розгляд парламенту 17 березня, є "питання політичного виживання конкретних політичних угруповань".

Так прокоментували Програму уряду Януковича експерти Інституту Політики. На їх думку, проект є "еклектичним набором наробок міністерств і відомств, більшість виведені у проекті Програмі лише для того, щоб отримати підтримку парламенту".

Такі висновки політологи зробили після аналізу положень Програми. Зокрема вони зазначають, що недоліком документа є політична кон'юнктурність, на що вказує, "завдання" уряду – "налагодження співробітництва з Верховною Радою на основі [...] реалізації принципу розподілу влади, послідовного здійснення політичної та адміністративної реформ".

Експерти також наголошують, що у документі "не виписані окремі розділи, зокрема питання захисту національного виробника, зв'язків з основними зовнішньополітичними та зовнішньоекономічними партнерами".

Окрім цього Програма уряду містить суперечливі положення, такі як теза про зміцнення "фінансів суб'єктів господарювання", комплекс "заходів щодо фінансового оздоровлення підприємств паливно-енергетичного комплексу" та щодо збільшення "обсягів фінансових ресурсів держави для надання суспільно необхідних послуг".

На думку політологів, суперечливими є заявлені наміри "додержання принципу недискримінаційності щодо оподаткування вітчизняного та іноземного виробництва" та "приведення режиму надання пільг для стимулювання вітчизняної промисловості до чітких, прозорих критеріїв".

Наголошуючи на "невизначеності тлумачень" експерти Інституту Політики наводять наступні цитати з Програми уряду. Зокрема, ціль "деконцентрації та децентралізації повноважень органів державної влади" суперечить заявленому "посиленню координуючої ролі держави у провадженні єдиної державної регіональної політики".

А також зобов'язання Уряду підготувати "зміни до законодавства стосовно скасування обмежень участі іноземного капіталу у статутному фонді теле-радіомовних організацій та інформаційних агентств" не відповідає проголошеному пріоритету "всебічного захисту... національного інформаційного простору".

Наголошують автори аналізу і на "групових інтересах", які є у проекті Програми. Про це свідчить запланована "масштабна приватизація в стратегічних галузях", а також "скорочення [...] закріплених у державній власності пакетів акцій акціонерних товариств".

На думку політологів, інтереси певних регіональних груп вгадуються у намірі "запровадження в порядку експерименту спільних заходів із стимулювання розвитку регіону на основі угоди між визначеним Урядом центральним органом виконавчої влади та обласною радою". А також "формування правового середовища, яке забезпечить сприятливі умови для створення і діяльності промислово-фінансових груп", додають експерти.

Роблячи висновки, політологи висловлюють думку, що "нинішній Уряд не здатен, враховуючи його організаційні та кадрові можливості, ефективно реалізувати всі заявлені цілі". "Роблячи вигляд, що береться за все одразу, Уряд, ймовірно, не зробить майже нічого з того, що проголошено, або ефективність його дій буде мінімальною", припускають автори експертної оцінки.

Нагадаємо, що раніше спікер Володимир Литвин висловив своє ставлення до Програми дій уряду Віктора Януковича, зазначивши, що програма повинна бути "значно коротшою і більш приземленою", оскільки нинішній її варіант дуже складний для сприйняття.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування