Люди Піскуна шукають, на кого виведе контрабандист Стрешинський

Четвер, 13 березня 2003, 14:41
Група Генеральної прокуратури України прибула до Італії для консультацій з місцевими правоохоронцями у зв'язку з розглядом італійським судом справи про нелегальне постачання зброї з України і Білорусії в 1992-94 роках.

Групу Генпрокуратури очолює заступник генпрокурора – начальник головного управління військових прокуратур Олександр Атаманюк, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер джерело в дипломатичних колах.

У італійському місті Турин в цей час тривають відкриті судові слухання у так званій справі "Стрешинський+8", в якій група осіб звинувачується в "замаху на ввезення зброї на територію Італії".

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в посольстві України в Італії, серед обвинувачених по цій справі немає українських громадян.

Згідно з матеріалами справи, колишній киянин, який використовував паспорт громадянина Парагвая, Дмитро Стрешинський очолював в 1992-94 рр. фірму "Глобал Техноджіз Інтернешнл" і закуповував від її імені зброю в Україні і Білорусії. При цьому державним експортним структурам пред'являлися підробні сертифікати кінцевого користувача. Реальним одержувачем зброї була Хорватія, щодо якої в той час діяло ембарго ООН.

Стрешинський був засуджений у Турині в березні 2002 р. на 1 рік і 11 місяців позбавлення волі умовно. У своєму свідченні в ході слідства він заявив про причетність до нелегальної торгівлі зброєю ряду офіційних осіб України.

У ході процесу в справі "Стрешинський+8" вже виступили громадяни України за запрошенням адвокатів одного з обвинувачених.

На останньому засіданні суду, яке відбулося в понеділок, 10 березня, виступив, зокрема, колишній начальник охорони першого президента України Леоніда Кравчука Віктор Паливода.

Минулого тижня в Турині свідчили генерал-майор Служби безпеки України у відставці Олександр Шарков і діючий полковник СБУ Володимир Куліш.

Як повідомив раніше в телефонному інтерв'ю агентству Володимир Куліш, вони надали суду документальні докази того, що СБУ перешкоджала діяльності Стрешинського і співробітничала із іноземними спецслужбам для припинення незаконної торгівлі зброєю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування