Ющенку все одно, хто буде другим: Симоненко, Медведчук чи Янукович

Четвер, 13 березня 2003, 18:34
Писати статті про рейтинги політичних фаворитів – найнудніше заняття останнього року. А то й двох. Інтрига при оприлюдненні свіжої соціології маргіналізована до безсоромності. Вона полягає в тому, хто буде третім: чиє прізвище стоятиме після Ющенка й Симоненка? При умові, що "бронзові медалі" на президентських виборах – це в кращому випадку секретар Ради нацбезпеки, в гіршому ж – політичне небуття.

Чергове опитування, чергова відсутність сенсацій. Ющенко перемагає на президентських виборах, якби вони відбулися у березні 2003 року. На любов українців ніщо не впливає.

Ющенко - 23%;
Симоненко - 11%;
Тимошенко - 8%;
Янукович - 6%;
Мороз - 4%;
Медведчук - 4%;
Вітренко - 3%;
Кінах - 3%;
Литвин - 2%;
Тігіпко - 1%.

Це – результати дослідження, проведеного на замовлення томенківського Інституту політики "Українським демократичним колом" 18-25 лютого 2003. Була опитана тисяча респондентів. (6% з них не збираються іти на вибори. І якщо їх виключити з підрахунку рейтингу, то серед тих, хто буде голосувати, Ющенко має 27%, Симоненко – 16%, Тимошенко – 9%. В інших кандидатів різниці у підсумковій цифрі немає.)

З-поміж результатів експерти виокремлюють перше місце Януковича в команді пропрезидентських політиків. У нього ж найвищий потенціал - про нового українського прем'єра ще не знають 18% українців. Стільки ж, до речі, не зрозуміли, що в Україну прийшов телевірус під назвою Сергій Тігіпко.

Нові цифри відрізняються від іншої соціології, оприлюдненої в березні-2003. Але розбіжності – тільки після третього місця. Так, Київський міжнародний інститут соціології давав Тимошенко 4,8% (це – серед усіх опитаних). Центр "Імідж-контроль" вирахував у Ющенка 28,5%, Симоненка - 16,5%. Медведчук у них був третім - 10,4% (але це показники тільки серед тих, хто збирався голосувати).

Виходячи з невідворотності участі Ющенка у другому турі виборів, "Українське демократичне коло" спробувало знайти йому найнезручнішого суперника на фінал президентських перегонів. Станом на березень 2003 це – Петро Симоненко.

Якби зараз до другого туру вийшли лідери комуністів та "Нашої України", то голоси розділилися б з найбільшим напруженням: Симоненко - 20%, Ющенко - 45%. Проти обох в цій парі голосували б 13%, ще стільки ж не можуть визначитися зі своїм вибором.

З рештою потенційних опонентів у другому турі Ющенко має ще більшу різницю. Якби альтернативою лідеру "Нашої України" вийшла Юлія Тимошенко, то вона зібрала б 13% голосів, в той час як Ющенко - 42% опитаних. Ніхто з цієї красивої пари не подобається 20%. Рве серце на шматки у 14%.

Протистояння двох Вікторів – Януковича і Ющенка – виводить останнього у переможці з результатом 17% проти 45%. Не голосують за жодного з них 12%, думки розділилися у 17%.

Дуель з головним ворогом – Медведчуком – Ющенко виграє майже із п'ятикратним відривом: 47% в лідера "Нашої України", 10% - в шефа АП і СДПУ(О). 16% готові голосувати проти всіх, 16% не можуть визначитися.

З таким же рахунком 47% проти 10% Ющенко веде у заочному змаганні із Литвином і Тігіпком.

Чи радіти Ющенку від такого беззастережного домінування? Якщо і робити це, то не дуже голосно. Бо протягом наступних 20 місяців Ющенко серед усіх перерахованих політиків заплатить найвищу ціну за свій рейтинг.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...