Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна боїться нової берлінської стіни на своєму кордоні

П'ятниця, 14 березня 2003, 10:18
Офіційний Київ побоюється, що надання Україні статусу "сусіда ЄС" може призвести до того, що в Європі з'явиться "довічна розділювальна межа". Про це ідеться у коментарі офіційного речника МЗС Маркіяна Лубківського, вміщеного на сайті зовнішньополітичного відомства.

Україна боїться, що в той час, "коли триває процес створення єдиної Європи", формула "сусід ЄС" може призвести до "неприйнятного для України закріплення такої тенденції" створення розділювальної межі.

"Україна географічно є невід'ємною частиною Європи", - зазначає МЗС. Україна каже, що "успішна дотеперішня практика розширення ЄС не передбачала укладання сусідських угод з майбутніми членами".

МЗС закликає Європу дослухатися до ініціатив Польщі: "На наш погляд, з точки зору бачення нашої європейської перспективи, ми більшою мірою схиляємося до польської концепції східної політики ЄС і звертаємося до наших європейських колег з проханням також уважно поставитися до неї".

Коментуючі послання Європейської Комісії та Ради ЄС до Європарламенту "Ширша Європа - сусідство: новий вимір наших відносин зі східними та південними сусідами", Україна "віддає належне зусиллям ЄС".

"Ми бачимо позитивні і негативні сторони цього послання", - ідеться у коментарі.

"Позитивний потенціал Звернення в тому, що його положеннями визнаються можливості залучення України до внутрішнього ринку ЄС з подальшою інтеграцією на основі вільного пересування людей, товарів, послуг і капіталів (так званих чотирьох свобод)".

"Згідно із цим документом, ЄС готовий диференційовано підходити до кожної з прилеглих країн з урахуванням їхніх цілей. Звернення також передбачає можливість поширення нових інструментів ЄС у сферах інвестування та кредитування, технічної допомоги і транскордонного співробітництва".

"Не можна не відзначити і такий елемент цієї ініціативи як готовність до запровадження своєрідного Плану дій. Важливо, що такий План дій передбачатиме визначення спільних завдань, етапів їхньої реалізації та чіткий механізм контролю за його виконанням".

"Однак, головним і принциповим з нашої точки зору недоліком цього Звернення є те, що у відповідь на прагнення України до здобуття асоційованого, а згодом і повноправного членства в ЄС Звернення обмежується пропозицією укладення так званої "сусідської угоди", - ідеться у заяві МЗС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування