Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄC все ж є лобісти, які люблять Україну

П'ятниця, 14 березня 2003, 13:32
Президенту Єврокомісії Романо Проді слід визнати, що для України не варто виключати перспективу вступу до ЄС. Так вважає голова комітету Європарламенту по зв'язках з Україною, депутат від Нідерландів Ян-Марінус Вірсма.

"Якщо Єврокомісія говорить, що хоче допомогти таким країнам, як Україна, стати схожими на Польщу чи Угорщину, тоді виникає велике питання: а чи можете ви це робити, тільки підсилюючи співпрацю?", - зазначив Вірсма в інтерв'ю "Німецькій хвилі", коментуючи запропоновану нову стратегію ЄС.

На думку Вірсми, Євросоюз має "тиснути на країни на кшталт України, кажучи: "Дивіться, якщо ви постараєтесь, тоді ви вступите до ЄС".

Запропонована Єврокомісією стратегія жодним словом не говорить про можливе членство Києва в ЄС. Крім цього, на переконання Вірсми, Єврокомісія не пропонує для України такі самі умови, як свого часу створила для сьогоднішніх кандидатів на вступ.

Інший євродепутат-член комітету Європарламенту по зв'язках з Україною Елізабет Шрьодтер зауважує, що запропонована стратегія не дає ясної картини відносин Брюсселя з Києвом.

Німецький депутат від Партії зелених Елізабет Шрьодтер заявила "Німецькій хвилі", що вона розчарована пропозиціями Єврокомісії, хоча в них є і певні плюси. Наприклад те, що до кожної країни має бути індивідуальний підхід.

"Представлено не такий уже цінний документ. Він є слабким, ненасиченим. Документ не передає в усій палітрі, яку роботу слід проводити в напрямку сусідніх країн", - сказала Шрьодтер.

Вона вважає, що висловлені пропозиції є, по суті, лише політичною заявою, яку поки що не можна назвати розробленою стратегією.

Вже наступного тижня міністри закордонних справ Євросоюзу мають висловити свої думки щодо окреслених Єврокомісією планів про співпрацю з Україною та іншими учасниками "кола друзів" ЄС. Нову стратегію також збирається обговорити Європарламент - спочатку на засіданні комітету з зовнішніх відносин, а згодом на загальній сесії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...