У Жердицького справи в Німеччині йдуть непогано

Понеділок, 17 березня 2003, 09:46
Німецька прокуратура більше не звинувачує екс-депутата та колишнього банкіра Віктора Жердицького в присвоєнні грошей, направлених до України на виплати остарбайтерам. Про це "Німецькій хвилі" заявив адвокат Жердицького Себастіан Гольтгаузен.

"Первісне звинувачення мало стосунок до коштів, які спрямовувалися на відшкодування жертвам націонал-соціалізму. Однак це більше не є звинуваченням, оскільки цей пункт виключений зі списку. Мова більше не йде про те, що німецькі гроші для відшкодувань українським жертвам націонал-соціалізму були присвоєні", - сказав він.

За словами адвоката, обвинувачення щодо грошей остарбайтерів, "як з'ясувалося, не відповідає дійсності".

"Тобто звинувачення в тому, що гроші для колишніх примусових робітників, які надійшли з Німеччини Українському національному фонду, були використані не за призначенням, не має підстав".

"Ми заслухали свідків і вивчали документи, в результаті чого доведено, що використання грошей національного фонду не є крадіжкою, і не завдало збитку. Крім того, операції здійснювалися відповідно до правового поля України, а також за умовами укладених угод. Про це говорили свідки", - сказав Гольтгаузен.

За словами адвоката, об'єктом звинувачення залишився лише кредит "Градобанку": "Але це питання - зовсім іншого характеру. Воно має стосунок до порушення на німецькій території: участь з інвестиціями в одній з німецьких компаній […] Пан Жердицький звинувачується тепер у тому, що він надав німецькій фірмі кредит - 4 мільйони марок".

Строки закінчення суду над Жердицьким не відомі. "Важко сказати, коли процес закінчиться, бо досі не всі обставини справи вдалося з'ясувати. Очевидно, й досі є серйозна підозра в скоєнні злочину, інакше пани Жердицький та Діденко не залишалися б у камері попереднього ув'язнення", - зазначив речник земельного суду в Гільдесгаймі Майер-Ламп.

Адвокати підсудних вже неодноразово висловлювали своє незадоволення через розтягування строків процесу. За словами захисника Жердицького Себастіана Гольтгаузена, "ми маємо велику проблему в зв'язку з викликом іноземних свідків, зокрема, з України".

"До того ж, ми повинні дотримуватись відповідних правил щодо використання допомоги іноземних свідків. Крім того, маємо брати за основу закони України. Це питання ще кілька місяців тому не було з'ясоване представниками суду так, як це слід було б зробити", - додав адвокат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...