Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У США відбулася "безпрецедентна юридична подія". Про наслідки буде відомо вже цього тижня

Понеділок, 17 березня 2003, 10:10
З п'ятниці, 14-го лютого, у Вашингтоні перебувають із робочим візитом Тарас Чорновіл і Юрій Луценко. Обидва депутати є членами слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе й інших резонансних справ. У столиці США вони провели низку зустрічей, пов'язаних із юридичними аспектами діяльності комісії й американським судочинством. На цьому тижні, після прибуття до Києва, депутати офіційно повідомлять про результати візиту.

Нагадаємо, що 10-го березня у Львові Тарас Чорновіл повідомив про намір відвідати США протягом тижня. Тоді він виступив із заявою про судовий позов у США проти президента Кучми. За словами Чорновола, цей позов за фактом побиття колишнього депутата Верховної Ради України Олександра Єльяшкевича було підготовлено ще торік восени, але залишалася затримка лише за деякими матеріалами.

У розмові з журналістами минулого понеділка Чорновіл повідомив, що вдалося остаточно вирішити деякі суттєві технічні питання. Зокрема, це стосувалося речових доказів звукозапису розмов Кучми, який робив колишній майор Держохорони Микола Мельниченко. Чорновіл підкреслював, що "в основному, весь пакет для остаточного судового рішення сформований".

Однак, окрім питання технічної експертизи звукозаписів і записуючих пристроїв, також виникало питання юридичного підтвердження справжності розмов з Кучмою, записаних на "плівках Мельниченка", з боку інших осіб - учасників цих розмов. Тарас Чорновіл і є одним з учасників таких розмов.

Тоді ж у Львові він підтвердив свій намір свідчити з цього питання в американському суді , а також свій намір передати американському правосуддю додаткові матеріали, зокрема, у справі про побиття Єльяшкевича, якою також займається комісія.

Протягом свого візиту до США депутати-члени слідчої комісії ВР Юрій Луценко й Тарас Чорновіл мали зустрічі та провели консультації з Мирославою Гонгадзе, Олександром Єльяшкевичем і Миколою Мельниченком.

На прохання УП до Мельниченка прокоментувати зустрічі з Чорноволом і Луценком у Вашингтоні, а також розповісти про ті юридичні кроки, які було зроблено минулої п'ятниці, колишній майор держохорони відповів дуже стисло: "Я виконав вимоги комісії Верховної Ради і зробив необхідні кроки".

Наразі, Микола Мельниченко не вважає за доцільне надавати власні коментарі щодо цієї справи. Подібної позиції дотримуються також як Мирослава Гонгадзе,так і Олександр Єльяшкевич, які теж очікують на заяву членів слідчої комісії після їхнього повернення до Києва.

Минулого тижня Єльяшкевич висловив сподівання, що невдовзі слідча комісія Верховної Ради нарешті зможе досягти суттєвих юридичних результатів. Тоді він сподівався, що перешкоди нарешті буде усунено, а новим поштовхом до цього стане робочий візит українських парламентаріїв до Вашингтону.

Єльяшкевич відмовився більш докладно розповісти про ті зустрічі, які проводили Чорновіл і Луценко у Вашингтоні минулої п'ятниці, хоча й сказав, що він "став свідком безпрецедентної юридичної події".

Єльяшкевич обмежився тим, що повідомив про досягнену домовленість, згідно з якою офіційну заяву в межах можливого буде зроблено членами парламентської слідчої комісії в Києві. Він підкреслив саме те, що навіть очікувана офіційна заява в Україні матиме чіткі межі й не розкриє усіх юридичних аспектів, з огляду на вимоги судочинства та специфіку розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, інших резонансних справ, включно зі справою замовного побиття Єльяшкевича, до яких причетні високі посадовці в Україні.

В понеділок Чорновіл і Луценко знаходяться у Нью-Йорку, але незабаром обидва депутати повернуться в Україну, де вони офіційно оголосять про наслідки свого перебування у Вашингтоні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: