Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чалий: Україні в Європі не сказали "так". Але і не сказали "ні"

Понеділок, 17 березня 2003, 13:32
У новому стратегічному документі Європейського Союзу, яким визначається статус України, як сусіда-ЄС, є "набагато більше плюсів, ніж мінусів".

Таку думку висловив в інтерв'ю Радіо Свобода державний секретар міністерства закордонних справ Олександр Чалий. На підтвердження своїх слів Чалий навів цитату з документа, де мовиться, що "ці сусіди на сьогодні не мають перспективи членства".

"Використовується слово "на сьогодні". Тобто ми можемо казати, що у майбутньому ситуація може мінятися. Те, що я кажу: нам не сказали "так", але і не сказали "ні", зазначив держсекретар.

"З документа також чітко випливає: у середньостроковій перспективі питання ухвалення рішення щодо європейських перспектив України автори цього документа не передбачають. Позиція Проді була більш категорична, тому вважаю, вона повною мірою не врахована в цьому документі", зазначив держсекретар.

Ще одним свідченням того, що документ можна "дуже позитивно тлумачити", на думку Чалого, є розділ "Сусідство і членство в ЄС". "Тут написано, що для країн, які належать до партнерів ЄС у Середземному регіоні, членство в ЄС виключено. А далі пишеться: "Всі інші випадки залишають це питання відкритим, особливо для тих країн, які чітко висловили своє бажання приєднатися до ЄС". Весь документ чітко диференціює (і це одна з головних його ідей) підхід ЄС до своїх сусідів".

Проте Чалий також зазначив, що у документі, "на жаль, відсутня чітка фіксація європейських перспектив України в середньостроковому вимірі".

Окрім цього, на його думку, "сьогодні ще не час коментувати питання" єдиного економічного простору. "Бачення України чітке: ми вважаємо, що це, перш за все, повинна бути Зона Вільної Торгівлі без обмежень. Зона, яка буде ефективно функціонувати, і в цьому контексті у нас не виникає суперечностей з нашою інтеграцією в європейські структури", зазначив Чалий.

Окрім цього, вважає держсекретар, "повинен бути відкритий внутрішній ринок ЄС для подальшої інтеграції і лібералізації щодо пересування людей, товарів, послуг і капіталу. Скільки ми боролися з ЄС за слово "інтеграція"! Ми вперше це слово бачимо в економічному вимірі, у науково-технічному вимірі, і в культурному вимірі. Практично, кажучи між нами, нам сьогодні відмовляють в інтеграції у політичному вимірі.

Олександр Чалий також зупинився на тому, що "слабким місцем" української сторони в Угоді про партнерство і співробітництво, на думку учасників ЄС, полягає у тому, "що вона не дає конкретних часових рамок для лібералізації візових режимів і для наближення України до ЄС". "У зв’язку з цим опрацьовується план дій, у ньому будуть вироблені як конкретні цілі, так і часові рамки", повідомив він.

Ще однією позитивною тенденцією Чалий назвав "спрощення візових режимів". "Тут є і дипломатичні, і службові паспорти, і спрощення у транскордонному співробітництві, і питання можливої відміни візового режиму, якщо країни будуть відповідати шенгенським критеріям", прокоментував положення документа державний секретар.

Читайте також:

За Кучми Україна не стане членом Євросоюзу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування