Кучму судять у США

Понеділок, 17 березня 2003, 14:53
Колишній депутат Верховної Ради Олександр Єльяшкевич подав позов на президента Кучму до американського суду.

Про це повідомив у понеділок на зустрічі з журналістами в редакції "Львівської газети" член парламентської фракції "Наша Україна" Тарас Чорновіл. З його слів, в основу справи повинні лягти записи колишнього охоронця Кучми Миколи Мельниченка, який, нагадаємо, зараз також проживає в Америці. Один із фрагментів "плівок Мельниченка" ніби доводить причетність українського президента до нападу на депутата, який відбувся у Києві взимку 2000 року.

Роздруківку розмови про побиття Єльяшкевича, яку, за твердженням Мельниченка, вели між собою президент Кучма і голова СБУ Леонід Деркач можна подивитися тут.

Тарас Чорновіл зокрема відзначив: "Серед перспективних справ є справа Єльяшкевича. Він на сьогоднішній день біженець у Сполучених Штатах Америки з офіційним статусом. Він звертається до американського суду, щоб звинуватити Леоніда Кучму у замаху на його життя. І плівки, і подальший хід подій, і всі експертизи підтверджують абсолютну автентичність цього обвинувачення".

Місяць тому Олександр Єльяшкевич говорив, що крім Леоніда Кучми у судовому позові повинні фігурувати також головні керівники силових відомств Леонід Деркач і Юрій Кравченко, а також колишній керівник президентської адміністрації, а нині спікер парламенту Володимир Литвин.

"Метою цього угруповання було збереження влади за будь-яку ціну, було самозбагачення і, безумовно, фізичне знищення опозиційних діячів, державних діячів, журналістів, які заважали цьому злочинному угрупованню робити свою справу і вирішувати головну мету цього злочинного угруповання. Тому я вважаю, що розгляд справи стосовно мене допоможе розкрити складну з юридичної точки зору справу відносно загибелі Георгія Гонгадзе. Тому що у суді вже не буде виникати сумнівів відносно того, що мається на увазі під тим чи іншим голосом на записі або на записах", - сказав Єльяшкевич.

Поки що не відомо, чи фігурують у позові Єльяшкевича прізвища Деркача, Кравченка й Литвина.

У кінці тижня сам Тарас Чорновіл планує виступити у США разом із групою депутатів, які входять до парламентської слідчої комісії з розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Як повідомив Чорновіл, парламентарії серед іншого мають намір з'ясувати декілька технічних питань, пов'язаних із "плівками Мельниченка".

Коментарі:

Олександр Дергачов
політолог, головний редактор журналу "Політічна думка":

- Те, що Єльяшкевич отримав політичний притулок у США, вже свідчить про те, що до його аргументації ставляться серйозно. Інша справа, чи досить формалізовані і чи тягнуть на те, щоб мати юридичну оцінку, коли мова йде про персональне обвинувачення, факти, які він представляє суду. Думаю, все це складно утримати в юридичній площині, з урахуванням як загальних обставин, так і можливої відсутності суто формалізованих доказів. Тому навіть у незалежному від політичних міркувань американському суді ця справа виявиться значною мірою політизованою.

Думаю, нашому президенту не загрожує арешт навіть у разі його візиту до США - справа Лазаренка не буде мати продовження. Але не можна виключати, що деякі формалізовані факти все-таки вплинуть на імідж президента. Вони будуть постійно присутні у його майбутньому і можуть відбитися на формальному й неформальному статусі, який він буде мати після завершення перебування на посаді президента.

Думаю, Єльяшкевич має власні обставини і власні мотиви. Наскільки мені відомо, у цьому випадку він не презентує ніякої політичної організації. Він персонально висуває обвинувачення у спробі замаху, до якого, можливо, причетний президент. Однак я думаю, в Єльяшкевича просто фізично не може бути на руках доказів, достатніх для чіткого обвинувачення. Ці докази не можуть бути здобуті без співпраці з певними державними структурами у самій Україні. Якщо допустити, що факти мали місце і їх слід тільки довести, окремий громадянин не може цього зробити.

Я думаю, ми будемо мати ситуацію, коли обвинувачення навряд чи буде обґрунтовано, однак так само не буде оприлюднено достатньо доказів на виправдання президента, оскільки ті ж силові органи не будуть надавати необхідні відомості. Єльяшкевич не зможе довести провину президента, а президент не буде мати можливості довести свою невинність. Тому, швидше за все, справа буде зафіксована на певному етапі незавершеності, коли залишиться багато питань. І ставлення до того, вірити обвинуваченням чи ні, буде залежати від політичних уподобань тих чи інших коментаторів.

Ростислав Павленко
Міжнародний інститут порівняльного аналізу:

- Між Україною і США залишається багато неврегульованих правових питань, якраз із точки зору судової співпраці. Одним із наслідків цього є затягування справи Лазаренка, обмін різними нотами й заявами, коли українська сторона всіляко вдає, що вона хоче залучити Лазаренка до відповідальності в Україні, а американська посилається на формальні причини відсутності відповідних угод. Тут можна також сказати, що через відсутність необхідних процедур у договорах між двома країнами справа залишиться тільки іміджевим ходом, і не буде мати юридичних наслідків.

Відносно політичних наслідків, зрозуміло, що справа Єльяшкевича стане ще одним штрихом до і так непривабливого портрета українського керівництва у США. Але поза цим навряд чи буде мати серйозне значення для україно-американських стосунків. Думаю, вони залишаться на нинішньому рівні аж до наступних президентських виборів, коли американська адміністрація вже вимушена буде робити нову модель відносин із новим керівництвом України.

Враховуючи особливості американської системи судочинства, справа Єльяшкевича може тривати довго. Всі ці роки його будуть використовувати обидві сторони процесу. З одного боку президентська адміністрація у черговий раз отримає підстави для того, щоб говорити про ніби погіршення іміджу України. З іншого боку, опозиція буде говорити, що діям влади слід дати правову оцінку. І оскільки, мовляв, влада не відреагувала на порушення кримінальних справ проти президента Кучми Київським апеляційним судом, тоді хоч би іноземний суд зможе розставити всі крапки над "і".

Тарас Чорновіл
народний депутат, фракція "Наша Україна":

- Єльяшкевич готувався до подачі позову до американського суду дуже серйозно. Минулої осені справа була готова до подачі в суд, не вистачало тільки деяких деталей. Суть позову зводиться до того, що Олександр Єльяшкевич звинувачує Леоніда Кучму у тому, що він замовив проти нього терористичний акт, який був направлений на фізичне знищення або ж завдання важких фізичних каліцтв.

Доказ Єльяшкевича повністю випливає з плівок майора Мельниченка, коли у момент трансляції сесії Кучма слухає виступ Єльяшкевича, при цьому йдуть коментарі такого плану, що треба цього мерзотника провчити, мочити і так далі. Після цього за сценарієм, який обговорювався, все насправді і відбувається.

До справи додаються медичні висновки про те, що напад був, є документи, які підтверджують замовлення такого нападу, тобто плівки, є також авторитетна в Америці експертиза Бек Тек, яка повністю підтверджує автентичність цього відрізка плівок.

В американському судочинстві такий позов має дуже велику перспективу. Інша справа, як буде відбуватися вже безпосереднє притягнення Кучми до відповідальності. У цьому випадку це позов безпосередньо фізичної особи й держава у це питання втручатися не може.

Американський суд має серйозний рівень прийняття рішень. Скажімо, поява українського президента у США може бути прецедентом, коли його вмить викличуть і притягнуть до прямої відповідальності.

Матеріалів для офіційного позову абсолютно досить. Найближчим часом я маю намір побувати у США. Очевидно, до справи будуть залучені і мої свідчення, на яких я також підтверджую автентичність плівок, оскільки також робив офіційне опізнання деяких фрагментів, на них базувалися і деякі експертизи Бек Тек.

На мою думку, ця справа не отримає широкого розголосу в Україні. Зате після того, як буде винесений вирок, президенту буде дуже складно виїхати за межі України, скажімо у США.

Григорій Омельченко
Народний депутат, голова тимчасової слідчої комісії ВР із розслідування причин загибелі Георгія Гонгадзе та інших резонансних справ:

- Це черговий крок Олександра Єльяшкевича разом із тимчасовою слідчою комісією, яку я очолюю. Сьогодні ми володіємо трьома аудіорозмовами на плівках Мельниченка, які свідчать, що президент Кучма був ініціатором й одним з організаторів нейтралізації Єльяшкевича за його виступи у парламенті, а також й організатором його биття. Отримані і завірені у встановленому порядку у США заява Олександра Єльяшкевича, розшифровки цих розмов, експертизи "Бек Тек" - усі ці матеріали комісія розглянула на своєму судовому засіданні і прийшла до висновку, що у діях президента Кучми і колишнього голови СБУ Деркача є ознаки злочину. Комісія ухвалила рішення вимагати від Генпрокуратури відкриття кримінальної справи проти Деркача і Кучми.

Через деякий час ми отримали дуже смішну юридичну відповідь Генпрокуратури про те, що ці матеріали залучені до справи за фактом вбивства Георгія Гонгадзе - на городі бузина, а в Києві дядько. Після декількох спроб порушити кримінальні справи проти президента і його найближчого оточення в Україні ми зрозуміли, що Єльяшкевичу (як і родичам Гонгадзе) тут шукати правового захисту немає ніякої можливості. А згодом мені стало відомо, що на основі документів, які слідча комісія направляла до нашої генпрокуратури і які були передані Єльяшкевичу, у США було прийняте рішення про надання йому політичного притулку у зв'язку з існуванням реальної загрози його життю від президента Кучми. Тому в Єльяшкевича як потерпілої сторони залишався єдиний вихід - просити правового захисту поза межами нашої держави.

У разі початку судового процесу у США тимчасова слідча комісія на прохання Єльяшкевича або суду готова надати докази, якими вона володіє. Більш того ще у минулому році після отримання заяв мами і дружини Гонгадзе і Миколи Мельниченка, я звернувся до міністерства юстиції США з проханням провести експертизу аудіозаписів Мельниченка державними експертними установами США, як свого часу була проведена експертиза розмови Кучми й Валерія Малєва, де мова йде про продаж Іраку "Кольчуг". Ми отримали позитивну відповідь. Правда, із цією експертизою вийшла затримка, оскільки Олександр Жир не передав слідчій комісії оригінали розмов, де мова йде про Георгія Гонгадзе, які свого часу досліджував Брюс Кеннінг, а також записуючий пристрій, яким робив записи Мельниченко. Але я думаю, це питання ми вирішимо й експертиза буде проведена, у тому числі й розмов, що стосуються Олександра Єльяшкевича.

Згідно з чинним законодавством і України, і США, і міжнародним, для доказу обвинувачень і ухвалення судового вироку цілком досить заяви Миколи Мельниченка, заяви самого Єльяшкевича, встановленого факту побиття, аудіозапису, який пройде експертизу. Якщо вийти з практики, наприклад, 5 тисяч експертних досліджень Брюса Кеннінга, у тому числі скандальних справ у США, всі вони лягли в основу винесення вироку.

На мою думку, епізод організації президентом Кучмою і Леонідом Деркачем нападів і побиття Олександра Єльяшкевича з юридичної точки зору доводиться легко. А які це буде мати політичні наслідки для України - поки що я утримаюся від коментарів.

Юрій Василенко
суддя апеляційного суду міста Києва:

- Американська судова система істотно відрізняється від української, яка переживає зараз колапс. У США будуть розглядатися обставини - не тільки плівки, які стосуються справи Мельниченка, і пояснення Єльяшкевича.

Наскільки я знаю судову практику США, суд може викликати з цього приводу й президента для дачі пояснень до суду, та інших високопоставлених свідків, які будуть зафіксовані на плівці. Вони можуть дати запит на матеріали, які є у нашій Генеральній прокуратурі. Хоч, я думаю, у Генпрокуратури нічого з цього приводу немає, оскільки вони цю справу навіть не починали розслідувати, просто закрили.

Плівки Мельниченка будуть розглядатися у США тільки після висновків експертизи "Бек Тек", будуть допитувати і самих експертів.

Я не можу прогнозувати результат суду, але те, що можуть бути вжиті заходи відносно обвинувачення Кучми, я у цьому впевнений. Однак це буде залежати від того, чи визнають судді, що докази, пред'явлені потерпілою стороною, отримані у процесуальному порядку. За американськими правилами при зборі доказів не можна порушувати чиї-небудь права. При порушенні чиїх-небудь прав докази визнають недостовірними. Але коли ці докази отримані у випадку крайньої необхідності, як у випадку Мельниченка, думаю, вони будуть визнані судом. На мій погляд, плівки дійсно можуть стати основним доказом провини або невинності нашого президента у нападі на народного депутата Єльяшкевича.

Я переконаний, що, на відміну від наших судів, в американських ця справа буде без політичного забарвлення. Тут тільки право - політика залишається за дверима суду. Це не наш суд, коли у момент подачі позову зрозуміло, що справа буде програшною у зв'язку з політичним позиціонуванням відповідача. Скільки у нас справ проти президента - усі вони залишилися без розгляду.

Крім того, фірма "Бек Тек" дуже авторитетна в американському судочинстві. Якщо експерт доведе, що запис автентичний, - це означає, що справа Єльяшкевича буде виграна.

За рішенням суду нашого президента можуть притягнути до відповідальності. Але до якої - тут можна поки що тільки гадати.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
Усі новини...