Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПРОДІ ЗАПЕРЕЧУЄ, ЩО ВІН ВИГНАВ УКРАЇНУ З ЄС

Понеділок, 17 березня 2003, 19:29
Президент Європейської комісії Романо Проді заявляє, що документ Європейського Союзу про стосунки зі східними і південними сусідами розширеної Європи визначає "більшу кількість інструментів для поглиблення відносин України і ЄС", а ЄС докладе всіх зусиль, щоб бути відкритим.

"Я проінформував прем'єр-міністра України Віктора Януковича про те, що документ,
прийнятий на минулому тижні, надасть більше інструментів у поглибленні наших стосунків. Як наслідок треба подвоїти наші зусилля в економічній і політичній співпраці", - заявив Проді у понеділок на прес-конференції у Брюсселі після зустрічі з українською делегацією на чолі з Януковичем.

При цьому голова Єврокомісії зазначив, що Україна та Європа є "не тільки друзями, але і стратегічними партнерами". "З нашої сторони ми докладемо всіх зусиль, щоб бути відкритими", - сказав президент Єврокомісії.

Разом з тим, додав він, у цей час питання про членство України в ЄС на порядку денному не стоїть. "Але ми будемо робити все, щоб інтенсифікувати наші стосунки", - сказав Проді. Він конкретизував, в яких саме сферах необхідно поглибити двосторонні відносини: у транспортуванні газу до Європи, у сфері інвестицій і комунікацій.

Президент Єврокомісії повідомив, що ЄС й Україна домовилися про проведення у Брюсселі енергетичного форуму і визначили позиції по проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Гданьск. "Нам подобається, і ми його підтримуємо (проект). Коли польський й український уряд домовляться про зустріч, ми проведемо цей форум", - підкреслив він.

Проді також заявив про підтримку прагнення України у плані вступу до Світової торгівельної організації й отримання статусу країни з ринковою економікою.

З його слів, за підсумками зустрічі з прем'єром підписаний "меморандум про взаєморозуміння". "Ми повинні інтенсифікувати стосунки у рамках угоди про партнерство і співпрацю", - підкреслив Проді.

Відповідаючи на питання журналістів про перспективи України по вступу в ЄС, президент Єврокомісії заявив: "Ми не створюємо розширений ЄС, щоб перенести кордони. Ми готові просувати не маленькими кроками, а мати істотний рух. Це ми можемо зробити".

Президент Європейської комісії також заперечив, що він скептично ставиться до можливості набуття Україною членства в Євросоюзі у майбутньому. В інтерв'ю італійському часописові "Кор'єре делла сера" наприкінці минулого року Романо Проді нібито сказав, що Україна ніколи не буде членом Євросоюзу. "Я ніколи не вживав слова "ніколи", коли говорив про можливість вступу України до Європейського Союзу," - сказав Проді на спільній прес-конференції з Януковичем.

Проді заперечував минулорічну заяву в інтерв'ю дуже категорично, тричі вживши слово "ні", додавши, що то взагалі "неправильна постановка питання". Він додав, що Україна і Євросоюз нині перебувають на шляху поглиблення відносин.

***

У свою чергу глава українського уряду зазначив, що в ході переговорів у Брюсселі українська сторона "почула прагнення" поглиблювати співпрацю. "Ті кроки, які ми сьогодні робимо, є, передусім, економічними і повинні найближчим часом поліпшити як економічну ситуацію в Україні, так і в Європі", - сказав Янукович.

З його слів, такими кроками є створення прозорої інвестиційної політики, рух товарів, послуг, людей. Реформи, які "проводяться в Україні стануть платформою для економічного росту України", - додав він.

Янукович зазначив, що для цього в Україні створюються необхідні умови. "Тому можна вважати, що політичне питання (взаємовідносин України-ЄС) вирішене, тепер треба вирішувати практичні питання", - підкреслив він.

Зі слів прем'єра, Євросоюз висловив зацікавленість у створенні міжнародного газотранспортного консорціуму, підписаний також протокол між ЄС й Україною про доступ до ринків товарів і послуг, сторони домовилися підводити підсумки двосторонньої співпраці у рамках угоди про партнерство і взаєморозуміння.

Інтерфакс-Україна, Українська служба Бі-Бі-Сі

Чалий: Україні в Європі не сказали "так". Але і не сказали "ні"

За Кучми Україна не стане членом Євросоюзу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:15
У КНУ спалахнув скандал, науковці обурені: цьогоріч на програмі про ранній Всесвіт не буде магістратури
10:07
Киян просять розповісти, де і як вони стикалися з корупцією у столиці
10:05
Вчені дослідили, чому 41 тисячу років тому Земля постраждала від космічних променів
09:59
Прикордонники дали бій російській ДРГ на Сумщині
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
Усі новини...