Євросоюз відкрив двері Україні - Проді

Вівторок, 18 березня 2003, 09:40
Голова Європейської Комісії Романо Проді заявляє, що у довгостроковій перспективі двері для України в Європейський Союз відкриті.

Ці слова Проді передав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" держсекретар українського МЗС Олександр Чалий. Таку позицію голова Єврокомісії висловив у понеділок ввечері у ході зустрічі з прем'єр-міністром України Віктором Януковичем у Брюсселі.

Говорячи про зустріч, держсекретар відзначив, що переговори були "надзвичайно успішними". "У ході переговорів обговорювалися як концептуальні основи співробітництва з Євросоюзом на середньо- і довгострокову перспективу, а також конкретні перспективи співробітництва. Для України надзвичайно важливо було те, що у довгостроковій перспективі для України двері Євросоюзу відкриті", - сказав Чалий.

За його словами, у ході зустрічі Проді висловив зацікавленість Євросоюзу у реалізації договору з Україною по проекту "Одеса-Броди-Гданьск", залученні компаній Європейського Союзу до участі у реалізації проекту щодо створення міжнародного газотранспортного консорціуму, проведення енергетичного форуму, роботи п'ятого транспортного коридору "Трієст-Будапешт-Київ", посиленні транскордонного співробітництва України та ЄС.

У свою чергу прем'єр-міністр Віктор Янукович заявив, що у посланні Європейської Комісії про нові стосунки із сусідніми країнами, багато конкретних ініціатив, які будуть підтримані Києвом.

"Поширення цього документа свідчить про завершення періоду невизначеності Євросоюзу і є спробою відповіді на пропозицію України про підвищення рівня стосунків", - сказав голова українського уряду, виступаючи пізно ввечері у понеділок у Брюсселі на щорічній міжнародній конференції "Розширена Європа: перспективи України".

Разом з тим, Янукович відзначив багато "кроків та ініціатив у цьому документі, що заслуговують на підтримку".

За його словами, це, зокрема, ідея посилення практичного співробітництва з ЄС на основі поетапного підходу, коли сторони будуть встановлювати конкретні цілі і просуватися після їхнього виконання до нового рівня інтеграції. "Нам імпонує мета досягнення такого рівня і стану стосунків, що, у кінцевому рахунку, будуть аналогічні тим політичним й економічним зв'язкам, які існують на сьогодні в європейській економічній зоні", - сказав голова уряду.

Янукович відзначив, що можливість вступу до європейської економічної зони відповідає стратегії інтеграції України в ЄС, оскільки створює всі умови для цього. "Для себе Україна вважає це реалістичною і досяжною метою у середньостроковому періоді", - заявив він.

Також за його словами, Україна підтримує перспективу доступу до внутрішнього ринку ЄС і подальшу лібералізацію відносин, шляхом впровадження вільного пересування людей, товарів, послуг і капіталів.

Крім цього, на думку Януковича, у документі добре викладені шляхи лібералізації торговельних відносин, зокрема, створення зони вільної торгівлі, а перспективи залучення Європейського інвестиційного банку до участі в інвестиційних проектах в Україні допоможе співробітництву у таких важливих галузях як транспорт, енергетика і телекомунікації.

Він також висловився за законодавче врегулювання в Європейському Союзі міграційних процесів і введення безвізового режиму, посилення культурного співробітництва. Янукович також відзначив, що Україна покладає особливі надії на готовність Єврокомісії залучати країни-кандидати в ЄС до роботи нової концепції відносин.

"Таким чином, на наш погляд, вступ у ЄС 10-ти нових членів не може означати остаточного об'єднання Європи і подолання наслідків "холодної війни. Україна зробила свій європейський вибір і послідовно здійснює політичні й економічні реформи, щоб згодом влитися в Європейський Союз, як повноправний член", - сказав Янукович.

Він у той же час відзначив деякі позиції послання, які будуть неоднозначно сприйняті в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News