Україна в "атласі зла" – наступний Ірак

Вівторок, 18 березня 2003, 23:25
Будь-яка критика має межу. Але є випадки, коли її перестають дотримуватися. Це трапляється, коли антигерої переходять у ранг стереотипів. І не треба пояснювати, чому вони погані. Наприклад, Хусейн, "Аль-Каїда", Лукашенко чи колумбійські наркоторгівці. Нікому (принаймні, на Заході) не треба доводити, що вони є міжнародним сміттям. Цей ярлик за ними закріплюється навічно.

Схоже, Україна стрімко наближається до межі, коли вона теж стане вселенським негативом. В останньому номері впливового американського журналу Forbes вміщено низку матеріалів про передвоєнну ситуацію в світі. І тут же поруч опубліковано своєрідний "атлас зла" – карту планети, де завтра можуть виникнути конфлікти.

Матеріал називається промовисто: "Наступний Ірак". "У світі є не один тліючий вулкан. Перед вами – карта зла та розбрату, де зазначені пункти, які можуть спричинити проблеми в майбутньому", - пояснює видання. Європа представлена у цій зоні відчуження чотирма територіями: Боснія, Косово, Білорусь та… Україна.

Пояснення Forbes, чому Київ опинився у такій компанії, дуже неконкретне. Точніше, журнал узагалі не обтяжує себе аргументацією: "Білорусія та Україна – нестабільні держави, які межують з НАТО та можуть нести загрозу регіону". І все.

Претензії до інших земель зла в Європі – Косова та Боснії – більш чіткі: "Несамовитий ісламський фундаменталізм".

 
 
Авторами цієї карти ворогів світового спокою значаться двоє журналістів Forbes, Emily Lambert та Chana R. Schoenberger. Про першу знайти в Інтернеті нічого не вдалося. Друга ж пані, яка зарахувала Україну до "атласу зла", є 26-річна випускниця Гарварду. У 18 років почала працювати в The New York Times. Зараз вона є штатним автором журналу та пише на тему технологій.

До Forbеs за поясненнями щодо появи цього матеріалу звернулося радіо "Свобода". На що йому заявили: "Експерти, які консультують Forbеs у сфері міжнародної політики й геополітики, визначили 15 країн, які є в потенційному списку гарячих точок у світі".

Тим часом український посол в США Костянтин Грищенко надіслав офіційного листа за поясненням до Forbеs.

"На мій погляд, це дуже непрофесійна й тенденційна добірка. Не тільки в тому, що стосується України, а й цілої низки інших держав, де спекуляції щодо можливої їхньої загрози вимагають або додаткового пояснення, або якогось обґрунтування. І вже зовсім це не виправдано щодо України. Сказати, що наша держава є нестабільною і може через це становити загрозу регіону, не має абсолютно ніяких підґрунть у реаліях. Україна впродовж всього періоду існування як незалежної держави не мала збройних конфліктів на своїй території, завжди була державою, яка відповідально ставилась до питань регіональної і загальноєвропейської безпеки. Навпаки, Україна є фактором стабільності в своєму регіоні і в Європі загалом", - зазначив Грищенко.

Цікаво, що минулого року до Києва приїжджав власник та головний редактор Forbes Стів Форбс. Тепер очевидно, що гроші на його вечерю з Кучмою в ресторані "Стара фортеця" були витрачені марно.

"Атлас зла"

Загалом на карті Forbes виділено 15 територій, які можуть становити небезпеку для світу. Поруч із реальними загрозами (як закріплення "Аль-Каїди" в Чечні й на Кавказі чи ісламські фундаменталісти в Пакистані), дослідниці трохи пофантазували.

Японія, наприклад, є небезпечною за певних умов: "Якщо ситуація в Іраку розгортатиметься гірше, ніж хотілося б, а також якщо США втратять вплив [на ситуацію], то Японія може відчути необхідність захищати себе від Корейського півострова. Навіть за допомогою ядерної зброї".

Гіпотетичне застосування ядерної зброї різними країнами найчастіше зустрічається в "атласі зла" Forbes. Південна Корея також, за версією журналу, є загрозою світу. Бо ця держава "може піти шляхом вироблення ядерної зброї як реакції на Північну Корею".

Ще до "використання ядерної зброї може призвести одвічний конфлікт Тайваню з Китаєм". "Іран, країна з молодим, освіченим населенням, отримала партію ядерного устаткування від Росії в цьому році". Це теж глобальна загроза світу – за версією Forbes. Також "Бразилія натякала на поновлення старих ядерних збройних програм". Крім того, Forbes боїться, що ядерні компоненти може отримати країна-вигнанець Лівія.

Ці країни опинилися у "чорному списку" попри те, що така зброя у жодній з них не зафіксована. В той же час майже ядерна держава Північна Корея, так само як самозвані члени ядерного клубу Індія та Пакистан у списку ядерних небезпек не значаться.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування