Марчук, Зленко і Шкідченко будуть умовляти депутатів направити батальйон РХБ до Кувейту

Середа, 19 березня 2003, 12:10
У міжнародній угоді України і Кувейту визначений статус українського батальйону радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту як військового підрозділу, повідомив в інтерв'ю журналістам у середу член комітету з питань нацбезпеки й оборони Борис Андресюк.

За його словами, цей статус визначений відповідно до закону про порядок направлення збройних підрозділів України на території інших держав.

Андресюк пояснив, що військовослужбовцям цього батальйону буде наданий не дипломатичний статус, а статус на рівні технічних працівників.

Для направлення батальйону до Кувейту парламент має ратифікувати угоду між Україною і Кувейтом і ухвалити відповідний закон.

Андресюк зазначив, що в цій угоді визначене питання фінансування відправлення батальйону до Кувейту. Фінансування проводитиметься третьою стороною - Сполученими Штатами Америки.

Депутат також повідомив, що в середу на засіданні комітету обговорюватиметься питання про відрядження батальйону до Кувейту. На нього планується запросити секретаря Ради національної безпеки й оборони Євгена Марчука, міністра закордонних справ Анатолія Зленка і міністра оборони Володимира Шкідченка і поставити перед ними низку питань, які виникли в народних депутатів.

"Від цього обговорення залежатиме рішення комітету", - додав він.

За словами Андресюка, усі фракції і групи парламенту будуть визначати свою позицію з цього питання безпосередньо перед голосуванням. Зокрема, фракція СДПУ(О) запланувала обговорити це питання у четвер вранці перед засіданням.

Разом з тим, депутат прогнозує "досить складне обговорення в парламенті цього питання", у зв'язку з чим зараз не можна однозначно сказати, чи буде позитивним рішення Верховної Ради.

Андресюк запевнив, що на сьогодні немає тиску на депутатів у відношенні ухвалення рішення з питання направлення РХБ-батальону до Кувейту.

Сам Андресюк вважає, що Україні необхідно направити свій батальйон до Кувейту "з етичної й економічної точок зору". Він нагадав, що Україна є однією з країн-засновниць ООН, відповідно до статуту якої, кожна держава, що є її членом, має брати участь у антитерористичних організаціях, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Тим часом, як повідомляють Українські новини, Григорій Омельченко з парламентської трибуни заявив про направлення до Кувейту без згоди Ради передового загону українського батальйону хімічного захисту.

"У Кувейті вже знаходиться передовий загін батальйону без згоди Верховної Ради, — сказав Омельченко. — На парламент ніхто не звертає уваги".

Омельченко закликав Раду відхилити законопроект президента Кучми, що передбачає відправлення українського батальйону до Кувейту. При цьому він запропонував у випадку позитивного рішення Ради відправити до зони конфлікту вищих керівників країни "разом зі своїми родичами".

У вівторок Кучма направив у Раду подання з проханням схвалити указ про направлення батальйону хімічного захисту до Кувейту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...