Кожний шостий українець хоче у цьому році вибрати нового президента

Середа, 19 березня 2003, 13:33
Майже кожний шостий (17%) українець вважає, що Кучмі варто додати повноважень. Разом з тим кожний п'ятий (19%) висловлюється за обмеження обов'язків голови держави. Ще 35% українців вважають, що об'єм функцій головного чиновника повинен залишитися без змін.

Такі результати соціологічного опитування, проведеного спільно експертами Українського інституту соціальних досліджень (УІСД) і Центру "Соціальний моніторинг", були представлені у середу.

За розширення повноважень парламенту за рахунок обмеження влади президента, з наданням останньому представницьких функцій й обов'язкової підзвітності парламенту, висловилися 18%, проти - 45%, не змогли дати відповідь 37% опитаних.

За розширення повноважень парламенту за рахунок зменшення повноважень Кабміну, який був би підзвітний тільки народним депутатам, висловилися 20%, проти - 39%, не дали відповідь 41% респондентів.

Також 29% респондентів висловлюються за перехід до виборів у парламент на мажоритарній основі (26% - проти такої реформи), 17% виступають за вибори за партійними списками (проти - 35%).

У цілому ж 16% українців хочуть, щоб Україна стала парламентсько-президентською республікою, 39% - проти, і майже половина (45%) не змогли дати відповідь.

Респондентам також були задані питання про зміну моделі виборів президента, однак більшість з них також висловилися проти яких-небудь змін. Так, за обрання президента новим складом Верховної Ради, який буде обраний у 2006 році, висловилися 13% учасників опитування, проти - 58%, вагалися з відповіддю 30%. За ініціювання дострокових виборів президента і вибори нового глави держави чинним складом Верховної Ради висловилися 19% респондентів, проти - 53%, не дали відповідь - 28%.

Майже кожний шостий (17%) українець виступає також за найшвидші дострокові вибори парламенту й обрання новим складом Верховної Ради нового президента, але половина опитаних (52%) проти цього. 31% респондентів не змогли дати відповідь.

За те, щоб нові вибори президента, згідно із законодавством, проводилися у 2004 році, а запропоновані зміни набрали чинності після закінчення його повноважень у 2009 році, висловилися 35%, проти - 32%, не змогли відповісти - 33% учасників опитування.

Виходячи з останніх цифр, соціологи дійшли до висновку, що високий процент респондентів, які не змогли дати відповідь, свідчить про несформованість громадської думки щодо питання реформування політичної системи країни і неготовність населення ухвалювати рішення щодо реформ, які пропонуються. Таким чином, поки складно зробити оцінку, чи підтримає населення України запропоновану реформу політичної системи країни.

"Необхідна широка підготовча інформаційна робота, яка забере не менше ніж півроку, яку повинна проводити не тільки держава, але й незалежні громадські організації", - відзначила директор центру "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва. Вона підкреслила, що недержавні організації повинні обов'язково брати участь у подібних заходах, оскільки рівень довіри населення до державних структур є невисоким.

В опитуванні взяли участь більше 2 тис. респондентів старших 18 років. Погрішність вибірки - до 2,2%.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Янукович не залишає Ющенку шансів на Сході

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування