Українських солдат вирішили не відправляти у Кувейт

Середа, 19 березня 2003, 17:23
Комітет з питань нацбезпеки й оборони Верховної Ради ухвалив рішення рекомендувати парламенту України не підтримувати питання про направлення українського РХБ-батальйону у Кувейт, повідомив після засідання комітету у середу його голова Георгій Крючков (фракція Компартії).

Він повідомив, що проти відправки батальйону висловилися вісім членів комітету, "за" - троє. Зі слів Крючкова, "за" проголосували Борис Андресюк (фракція СДПУ(О), Леонід Каденюк (фракція ПППУ і "ТУ") та Юрій Манчуленко ("Наша Україна").

Голова комітету пояснив, що депутати, які голосували "проти", вважають, що направлення українського РХБ-батальйону у Кувейт "не відповідає національним інтересам України, ставить під загрозу життя наших людей".

Зі слів Крючкова, "сама акція, яку здійснюють Сполучені Штати, нелегітимна, вона не отримала підтримки ООН". "Направлення батальйону означало б фактично те, що Україна солідаризувалася з цією акцією", - підкреслив голова комітету.

Зі слів депутата, у ході обговорення цього питання на засіданні комітету підіймалося питання про те, що деякі ЗМІ повідомляли, що США включили Україну до списку 45 країн, які війшли в антиіракську коаліцію. Крючков підкреслив, що міністр закордонних справ України Анатолій Зленко спростував цю інформацію.

Крім того, відзначив депутат, обговорювалася пропозиція про проведення таємного голосування з питання про направлення українського РХБ-батальйону у Кувейт. Зі слів Крючкова, більшість членів комітету відхилила цю пропозицію, "тому що люди повинні знати, хто голосував "за", хто - "проти".

Разом з тим він зазначив, що у будь-якому випадку це питання буде вирішуватися у сесійній залі. Зі слів Крючкова, проти направлення батальйону у Кувейт будуть голосувати фракції Компартії, Соцпартії і Блоку Юлії Тимошенко, інші будуть визначати на своїх засіданнях у середу і четвер. Він не став прогнозувати можливі підсумки голосування у парламенті з цього питання.

Говорячи про документи, подані президентом у парламент, Крючков підкреслив, що в угоді між Україною і Кувейтом чітко не прописано, кому буде підпорядковуватися український батальйон, а також виник ряд питань відносно фінансування діяльності батальйону. З його слів, проблема у тому, що в угоді зазначається, що фінансування РХБ-батальйону повинно здійснюватися відповідно до українського законодавства. Законодавство визначає, підкреслив він, що таке фінансування повинно відбуватися за рахунок бюджетних коштів і частково відшкодовуватися за рахунок участі України у миротворчих операціях ООН.

Зі слів голови комітету, операція в Іраку "не має жодного відношення до миротворчих операцій ООН, оскільки рішення цієї організації немає".

Крючков сказав, що питання про ратифікацію угоди між Україною і Кувейтом про направлення українського батальйону буде розглядатися у парламенті як невідкладне, це питання не вимагає додаткового голосування для внесення у порядок денний і, на думку депутата, буде розглядатися у четвер першим.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування