Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Більшість не домовилася, чи відправляти українських солдатів на війну

Середа, 19 березня 2003, 18:38
Лідери фракцій і груп парламентської більшості у середу ввечері не домовилися про консолідоване голосування з питання про відправку українського РХБ-батальйону у Кувейт.

Про це у середу в інтерв'ю журналістам після закінчення засідання координаційної ради лідерів фракцій і груп парламентської більшості повідомив його координатор Анатолій Толстоухов (фракція НДП).

У той же час, він висловив думку, що це питання буде підтримане більшістю при голосуванні у четвер. Координатор більшості повідомив, що керівники фракцій і груп отримали всю необхідну інформацію від Міноборони і МЗС України.

Крім того, на засіданні Верховної Ради у четвер буде присутнім міністр оборони Володимир Шкідченко, міністр закордонних справ Анатолій Зленко і секретар Ради нацбезпеки й оборони Євген Марчук з тим, щоб дати всі необхідні пояснення депутатам з питання про відправку РХБ-батальйону у Кувейт.

Марчук зокрема підкреслює, що військовослужбовці батальйону радіологічного, хімічного і бактеріологічного захисту не будуть учасниками бойових дій.

У середу в інтерв'ю журналістам по закінченні засідання комітету з іноземних справ Верховної Ради, Марчук підкреслив, що відповідно до правового статусу військовослужбовці цього батальйону будуть виконувати "рятувальну функцію".

З його слів, у народних депутатів викликало тривогу питання про те, чи існує реальна загроза життя українських військовослужбовців. "Безумовно, загроза є. Це військова справа, це військова робота, і завжди там, де військові виконують свої службові обов'язки, там завжди є загроза", - сказав він.

Секретар РНБО підкреслив, що батальйон буде діяти виключно під загальним командуванням Генерального штабу ВР України. "Батальйон, жоден солдат не має право ступити на територію іншої країни, крім Кувейту", - підкреслив він.

Марчук завірив, що зроблено все для підготовки відправки РХБ-батальйону - вакцинація, різні засоби медичної допомоги, охорона батальйону на місці дислокації. При формуванні цього батальйону дотримувався принцип добровільності і до його складу не входить жоден призовник строкової служби, "всі контрактники", підкреслив він.

Марчук також спростував інформацію про перебування у Кувейті передових груп, які готують місце дислокації українського РХБ-батальйону.

Як повідомлялося раніше на засіданні Верховної Ради України у середу народний депутат, член фракції БЮТ Григорій Омельченко заявив про інформацію, що є у нього про знаходження передових груп у Кувейті, які займаються вивченням місць дислокації і розташування українського РХБ-батальйону у Кувейті.

Міністр оборони України Володимир Шкідченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" підкреслив, що РХБ-батальйон готовий до відправки у Кувейт, однак його підготовка продовжується щодня. Він нагадав, що вирішити питання з фінансуванням діяльності батальйону доручено уряду України. Фінансування буде "як з української сторони, так й іншими сторонами", додав він.

Читайте також:

Кучма вмовив депутатів відправити український батальйон у Кувейт

Українських солдат вирішили не відправляти у Кувейт

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування