Мін'юст США перевірятиме, чи скоював Кучма злочини

Середа, 19 березня 2003, 23:00
До Міністерства юстиції США на експертизу передано нові епізоди із записів Миколи Мельниченка. Фактично починається визнання достовірності злочинних намірів Кучми на рівні влади. Але не української, а американської. Раніше Мін'юст переконався, що він санкціонував передачу "Кольчуг" Іраку. Зараз ідеться про новий пакет підозр.

З Вашингтону повернулися Тарас Чорновіл та Юрій Луценко, які були там в офіційному відрядженні як члени слідчої комісії Верховної Ради зі справи Гонгадзе. Вони були присутні при передачі матеріалів Мін'юсту. І на руках у депутатів є акт прийняття на експертизу записів і пристроїв, підписаний представником Міністерства юстиції США.

Розмови, передані на дослідження американцям, стосуються цілого букету можливих злочинів. За словами Луценка, Мін'юст обіцяв провести "експертизу й розслідування". Йому віддали понад 100 хвилин записів – два файли, на яких зібрані діалоги на "десять тем", зазначив Луценко.

За словами членів комісії, є домовленість із Мельниченком, що вони не
деталізуватимуть зміст розмов.

Серед іншого, це два епізоди у справі Георгія Гонгадзе, до і після його зникнення. Другий фрагмент, за словами депутата, ще не фігурував у пресі.

Також є три епізоди у справі Олександра Єльяшкевича. Один із них уже був оприлюднений – це розмова Кучми з Деркачем, де вони обговорюють замах на депутата. Два інші епізоди ще не публікувалися, в них неназвана Луценком особа звітує Кучмі щодо вже скоєного нападу на Єльяшкевича.

Як зазначив Луценко, також є епізод "про відмивання грошей за прямою вказівкою Кучми для передачі третій стороні". Є торгівля зброєю – "не тільки до Іраку". Є епізод "про корупцію в особливо великих розмірах", є уривки щодо "політичної розправи та тиску з метою домогтися незаконного рішення суду".

"Тут фігурують десять найвищих посадових осіб, в тому числі Кучма, Литвин, Деркач, Медведчук, Азаров, Кравченко, Суркіс, Бакай", - сказав Луценко. Також на дослідження передано диктофон – точніше, "п'ять елементів однієї записуючої системи".

Це не той диктофон, який тримає в себе Олександр Жир. Депутати повідомили, що екс-глава комісії так і не передав до Мін'юсту епізоди по Гонгадзе та диктофон. Однак, вважає Тарас Чорновіл, "найближчим часом" він має це зробити, оскільки Мін'юст розвіяв усі застереження, які у нього були – раніше Жир боявся, що речові докази віддадуть українській прокуратурі, а та їх знищить. Зараз же Міністерство юстиції США зобов'язується нікому не передавати записи чи технічні пристрої.

Про це ідеться у листі Мін'юсту США адвокату Мельниченка:

Скотту Хортону,
Patterson, Belknap, Webb & Tyler


Цим листом підтверджую, що 14 березня у конференц-залі секції боротьби з організованою злочинністю та рекетом у присутності Миколи Мельниченка, Олександра Єльяшкевича, Тараса Чорновола та Юрія Луценка ми отримали ряд матеріалів, пов'язаних із записами подій, зроблених Миколою Мельниченком коли він був майором СБУ. Це такі матеріали:

[описуються у восьми пунктах, які слідча комісія не оприлюднює]

Ми розглядаємо зазначені матеріали як власність вашого клієнта і коли вони нам офіційно більше не будуть потрібні, вони будуть повернуті через вас вашому клієнту. Ця техніка вилучена для офіційного використання урядом США і не буде видаватися за межі уряду США чи його агенцій. Ця техніка не може бути вивезена за межі США.

Кеннет Лоурі, заступник керівника секції боротьби з організованою злочинністю та рекетом Кримінального відділу


 
 
________________________

Справа Єльяшкевича

Згідно з оцінкою Тараса Чорновола, справа Єльяшкевича "абсолютно доведена до рівня передачі в суд", але з'явилися "нові факти", які зараз і передані на експертизу до Мін'юсту. Луценко вважає цю справу унікальною серед усього масиву плівок Мельниченка – зафіксовано і обговорення нападу, є план, як це робити, і є звіт про виконану роботу.

Сам Єльяшкевич сказав депутатам, що він подасть позов проти Кучми "у найневигідніший для нього час". І експертиза урядової структури буде доказом для американської Феміди.

Однак крім формування пакету доказів для справи Єльяшкевича, дослідження Мін'юсту США буде цінне і в Україні. Логіка слідчої комісії Верховної Ради приблизно така: нещодавно Генпрокуратура визнала швейцарську експертизу "таращанського тіла". Тобто створено прецедент, коли дослідження за межами України сприймається слідством.

Крім того, невідомо, може, Америка захоче проводити і своє дослідження по окремих епізодах – там є теми, які стосуються США. І американські чиновники запевнили депутатів, що не може ітися про жодне прощення гріхів Кучми в обмін на відправку батальйону до Кувейту.

На думку Луценка, експертиза може тривати три-чотири місяці. Проводиться вона безкоштовно для слідчої комісії.


Нове про плівки Мельниченка

Виявляється, Мельниченко проводив записи не тільки цифровим, але й плівковим диктофоном. Про це також повідомив Луценко. "Система записування була не одна, і записи проводилися не тільки в кабінеті президента".

Зараз Мельниченко "має намір зайнятися розшифруванням записів за 1999 рік". На плівках можуть бути зафіксовані розмови під час передвиборчої кампанії. І, за словами депутата, вони вирішили дати "витік" цієї інформації, оскільки в 2003 відбудеться ротація складу ЦВК. І тепер має бути відома правда, як проводився підрахунок народних голосів на президентських виборах 1999-го.

Ще члени комісії зазначили, що Мельниченко "із дуже великою імовірністю" очікує на позитивне рішення Європейського суду з прав людини, де він оскаржує зняття його з реєстрації народним депутатом. Якщо він виграє, то сподівається повернутися до України нардепом, зазначив Луценко. "Про це здогадується і Кучма, і саме тому він уже два рази накладав вето на закон, що робить обов'язковим для виконання Україною рішень Європейського суду".

Читайте також:

Третина плівок Мельниченка підпадає під юрисдикцію США

У США відбулася "безпрецедентна юридична подія". Про наслідки буде відомо вже цього тижня

Висловіть свою думку на ФОРУМІ Української правди

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування