Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"У НАС Є СВІЙ ХУСЕЙН", говорить опозиція

Четвер, 20 березня 2003, 11:04
Висловіть свою думку на ФОРУМІ Української правди

Результати голосування депутатів щодо відправлення українського батальйону читайте тут:

УКРАЇНА НАДСИЛАЄ БАТАЛЬЙОН ДО ПЕРСЬКОЇ ЗАТОКИ

Опозиційні фракції парламенту виступають категорично проти відправлення
українського РХБ-батальйону до Кувейту.

Юлія Тимошенко під час обговорення питання у Верховній Раді закликала не вірити в аргументи влади про місію батальйону в захисті цивільного
населення. "Це практично участь на боці однієї країни в війні з Іраком", -
заявила лідер БЮТ.

Тимошенко розповіла історію, що "професійні банди" при прийомі в свої ряди вчиняють іспити новим членам. "Молода людина має підійти до літньої жінки і плюнути їй в очі. Чи публічно вбити, щоб показати свою причетність до банди. І сьогодні Україні пропонують продемонструвати таку причетність".

Ще одним доказом на користь власної правоти вона навела те, що "інші країни ставлять
умови" участі у кампанії, а Україна "десятки мільйонів доларів готова сама
фінансувати".

Тимошенко також виступила проти таємного голосування: "Ніякого таємного
голосування, тільки очі в очі, і роздруківки [результатів голосування]
мільйонними тиражами по всій Україні".

Олександр Мороз закликав також виступити проти відрядження батальйону. "У нас є свій Хусейн. Давайте з ним розберемося". За його словами, це робиться, щоб "одна людина мала пристойний вигляд".

За словами лідера соціалістів, "американській стороні ні до чого наш
батальйон".

Мороз також скоректував попередні висловлення, що депутатів більшості
"ґвалтують" владні представники, змушуючи голосувати за відрядження
українських військових. "Ні, не нас ґвалтують, ми самі вийшли на панель".

Він також звернув увагу, що президент Кучма не прийшов до парламенту
підтримувати відправку батальйону, в той час як "Буш чотири години
переконував Конгрес, німецький канцлер добу присвятив, відстоюючи свою
позицію в парламенті, а Блер – 9 годин".


Богдан Губський, фракція "Народовладдя" заявив, що фракція ухвалила рішення голосувати за надання згоди на відправлення батальйону в Ірак. Ці слова зустріли крики із залу "Ганьба!" "Одночасно "Народовладдя" категорично виступає проти участі батальйону в бойових операціях. І виступає за те, щоб підняти питання про надання батальйонові мандата ООН", додав Губський.

Леонід Кравчук, фракція СДПУ(О) висловився за надання гуманітарної допомоги в конфлікті з Іраком. "Ми повинні людям допомогти при застосуванні хімічної зброї. Війна почалася без нашого бажання. Варто розрізняти воєнні дії і гуманітарні дії... Винуваті ті, хто не прислухається до рішень ООН. Було ухвалено 17 резолюцій ООН по Іраку, і жодна з них не виконувалася. Сьогодні ми повинні діяти, виходячи з гуманістичних цілей", сказав Кравчук.

Валерій Пустовойтенко, фракція НДП повідомив, що його фракція ухвалила рішення самостійно і вільно голосувати з цього питання. "Ми відстоюємо принципи сучасної міжнародної політики, головний принцип якої – принцип мирного співіснування, відповідно до якого країни повинні вирішувати проблеми мирним шляхом. НДП засуджує початок війни в Іраку, ми розглядаємо війну, як серйозну загрозу цілісності ООН. Ми повинні думати, куди ми відсилаємо людей, а ми їх дійсно відсилаємо на війну", заявив Пустовойтенко.

Віктор Ющенко, фракція "Наша Україна" закликав керуватися "не польським, не американським, не російським інтересом, а українським", що має виходити з 3 аспектів.

"У питанні війни й світу Україна має стати на позицію контролю ООН над конфліктом. Друге. У питанні про війну й наслідки – мінімізувати наслідки і надати необхідну миротворчу допомогу. Третє - ніякого таємного голосування", заявив Ющенко.

"Сьогодні черговий раз парламент знаходиться перед відповідальним рішенням. Чому ж у цьому залі немає президента? Щоб парламент зрозумів, чим керувався президент, коли він ухвалив це рішення? Ми розглядаємо питання національної ваги й місце президента сьогодні – у залі парламенту".

Ющенко заявив, що в даний момент уже не йде мова про вибір між війною й миром. "Факт відбувся о 4.30 ранку. Кожна людина, вибираючи між війною й миром, вибирає мир. Але факт відбувся". У цьому зв'язку він нагадав, що вже сьогодні в зоні воєнних дій "можуть бути потерпілі".

Виступаючи з трибуни лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко заявив, що його фракція "категорично проти війни, яку почали США проти народу Іраку".

Фракція комуністів також "категорично проти участі військових представників України у бойових діях". "Завуалювавши" свою союзну позицію з США, на думку Симоненка, не можна "говорити про інтереси України, посилаючи туди наших хлопців".

Симоненко у своєму виступі нагадав, що Україна є засновницею Організації Об'єднаних Націй. "Але чомусь ми без санкції ООН зараз направляємо військовий підрозділ в Ірак. Ми що вийшли з ООН?" риторично запитав Симоненко.

"Ми категорично проти голосуємо у питанні дачі згоди направлення наших військових на Близький Схід. Таким чином, ми порушимо світову систему безпеки, ми не будемо нести відповідальність за початок і ведення війни", відзначив лідер КПУ.

"Якщо ми говоримо, що Україна - незалежна, то її політика також повинна бути незалежною", наголосив він.

Симоненко також звернувся до депутатів-жінок. "Ви покажіть чоловікам приклад, ви проголосуйте проти. Не дай Бог, ваш син буде відправлений до Іраку. Так невже підніметься рука, щоб чужий син загинув за американський капітал? Я вас прошу, жінки, вийдіть з під контролю й тиску, який чиниться Кучмою на більшість", - звернувся до жінок Симоненко.

Так само представник групи "Народний вибір" Василь Надрага у своєму виступі наголосив на тому, що група "засуджує війну", і у "цьому випадку ми не вважаємо за потрібне давати оцінку війні".

Він також закликав допомогти мирному населенню Іраку, яке "не має бомбосховищ і протигазів". Надрага зазначив, що депутати "повинні" "допомогти мирному населенню", і додав, що група "Народний вибір" "готова підтримати направлення батальйону, як військової частини, в якості захисту мирного населення".

Представник групи "Демократичні ініціативи" Іван Плющ у своєму виступі нагадав, що рішення про направлення батальйону до Перської затоки було прийнято президентом ще до офіційного прохання США, та направлення звернення Кувейту.

"Це смішно і трагічно, плакати треба", - сказав Плющ. – "Ми гордилися тим, що ми країна прогнозована у світі, що ми нейтральні. Так чого ж ми вискакуємо із штанів, коли мова йде про те, коли будемо воювати?" - запитав Плющ.

Він також зазначив, що група "Демініціатив" – "своєрідна група", де "є ті, які хочуть відлинути від більшості, і ті, яких не випускають із більшості". Тому, за словами Плюща, група Демініціативи "рішення не прийняла".

Виступаючи від фракції "Партії Промисловців і підприємців" та "Трудової України" Олександр Кузьмук, зазначив, що "світові інституції безпеки та світове співтовариство не спромоглися запобігти війні. Розпочалася війна й біда".

"Я проти категорично, і фракція теж, силових дій", - сказав Кузьмук. – "Ми багато сперечались, але ми не подумали про людей, про те, що вже є жертви і їх буде більше з кожною хвилиною".

На думку Кузьмука, "ми повинні допомогти державі Кувейт, яка звернулася до декількох країн, бо вона на собі відчула, що таке окупація, що таке зброя масового знищення".

"Ми за те, щоб надати допомогу тим людям, які страждають, треба для них щось зробити". Тому фракція доручила мені підготувати проект постанови, де парламенту пропонується хоч раз застосувати своє право щодо контролю", повідомив Кузьмук.

Представники фракцій "Європейський вибір" та Аграрної партії не взяли слова.

У репліці, яка була надана представнику фракції СДПУ(О) Нестору Шуфричу, депутат зазначив, що "есдеки проти війни". "Але ми не можемо не помогти, якщо є можливість. Адже таких підрозділів [РХБ-захисту] є декілька у світі. Можливо, це остання надія на збереження життя", зазначив Шуфрич.

Звертаючись до президента Кучми, депутат фракції КПУ Борис Олійник, попросив його "хоч часину побути із самим собою, щоб відповісти, хто порадив відправити батальйон в Ірак". "Відряджаючи батальйон у Кувейт, ми стаємо на бік здичавілого агресора, який взявся довести світові, хто у ньому хазяїн. І схоже цей монстр не зупиниться перед застосуванням ядерної зброї", зазначив Олійник.

"І чи не є це верхом цинізму - запрошувати українців, евакуювавши перед тим всіх до одного американців?" – риторично запитав Олійник.

Секретар Радбезпеки Євген Марчук у заключному слові попередив, що якщо Україна не направить свій батальйон, "то рятувальними роботами будуть займатися інші". "Там уже працюють дві військові структури – батальйони Чехії й Словаччини". Також, за словами Марчука, вже висловили готовність направити своїх військових Казахстан, Узбекистан і Македонія.

Звертаючись до депутатів, які озиратимуться на дії Росії, Марчук навів слова
прем'єра Касьянова, який заявив, що "россияне должны оказать необходимую помощь".

Марчук зазначив, що якщо буде позитивне рішення Верховної Ради, то батальйон прибуде на місце призначення через 15 днів.

Висловіть свою думку на ФОРУМІ Української правди

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування