Третина плівок Мельниченка підпадає під юрисдикцію США

Четвер, 20 березня 2003, 11:30
Народний депутат Тарас Чорновіл повернувся з відрядження зі США, де він разом із Юрієм Луценком мав кілька зустрічей в американському міністерстві юстиції з питань розслідування справи майора Мельниченка. Чорновіл зазначив, що депутати у відрядженні офіційно представляли парламентську комісію з розслідування вбивства Георгія Ґонґадзе, нападу на Єльяшкевича, вбивства Александрова й інших питань, пов'язаних зі злочинами влади. За його словами, основне, що вдалося, – це добитися юридичних дій Мін'юсту США, початку слідства щодо низки питань, які відображені на плівках Мельниченка.

Як розповів Тарас Чорновіл, згідно з американськими законами, розслідувати можуть не всі питання, а тільки ті, які підпадають під юрисдикцію США. Це злочини, вчинені на території США, проти США, злочини з порушення міжнародних конвенцій, скажімо, про катування, під яку потрапляють Ґонґадзе, Єльяшкевич, а також злочини з відмивання брудних грошей, якщо фігурантом справи є особа, що має фірму чи банківський рахунок на території США.

"Десь третина або й більше плівок Мельниченка містить матеріали, які так чи інакше можуть підпадати під юрисдикцію США", – повідомив Тарас Чорновіл.

За його словами, члени комісії мали офіційну зустріч у кримінальному відділі Мін’юсту США, під час якої для слідства було передано 10 чіпів із розмовами та 4 записуючі пристрої, які використовувалися. При цьому був присутній Мельниченко та його адвокат.

"Мін'юст прийняв ці документи, і днями нам мають надіслати акт передачі, – сказав Чорновіл, – що свідчитиме про те, що матеріали прийняті американською стороною для здійснення експертиз і офіційного розслідування. І всі ці матеріали визнані такими, що можуть розглядатися в суді". За словами депутата, ці матеріали значно розширюють коло звинувачених, які можуть бути притягнуті до суду в Америці.

"Зокрема, у справі Єльяшкевича з'являється низка інших постатей, до речі, дехто з них належить сьогодні до керівництва партії, яку очолює глава адміністрації президента", – сказав Чорновіл.

Тарас Чорновіл також запевнив, що на позицію США у справі Мельниченка не вплине підтримка президентом Кучмою відправки українського батальйону в Ірак. "Ми мали напівофіційну зустріч з представниками держдепартаменту США щодо політичних питань, пов'язаних із цим юридичним процесом, який нарешті, розпочнеться у США. Під час обговорення виокремлено кілька політичних аспектів, – розповідає він. – Йдеться про те, що юридична процедура є визначальною для української й американської сторін, вона мусить бути проведена до кінця, тобто до судових вироків включно. Кучма не може розраховувати на якусь поблажливість у цих справах тільки через те, що він дає згоду на скерування батальйону в Ірак. Представники держдепартаменту підтверджують, що Америка справді зацікавлена в цьому батальйоні, але це ніяким чином не може бути пов’язано з якимись іншими юридичними наслідками. Юридичні проблеми і політичні розглядатимуть абсолютно окремо".

Крім того, Тарас Чорновіл і Юрій Луценко допитали Миколу Мельниченка, Олександра Єльяшкевича та Мирославу Ґонґадзе для того, щоб їхні свідчення потім теж використати в роботі комісії в Україні.

Під час перебування у США депутати жили у квартирі Миколи Мельниченка. Про більшу частину їхніх розмов, за словами Чорновола, поки що не можна розповідати. "Говорили про фактаж запису. Розроблятиметься достатньо детально ще один пласт записів, який поки що нікому не відомий і який, на щастя, ніде не поширювали", – повідомив він.

Ідеться про записи 1999 року, періоду перед президентськими виборами. Для них використовували аналогову техніку. За словами депутата, на відміну від цифрових записів, вони автоматично стають суб'єктом доказової бази будь-якого судового процесу і не потребують якихось додаткових експертиз.

"Ці записи великі за обсягом – кілька сотень годин, – зазначає Тарас Чорновіл. – Поки що їх не вдалося розшифрувати, але є підстави вважати, що ми отримаємо матеріали, які підтверджуватимуть вбивство В'ячеслава Чорновола".

Висловіть свою думку на ФОРУМІ Української правди

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News